Foto: Publicitātes foto
SIA "Depozīta iepakojuma operators" nepieciešamās tehnoloģijas depozīta sistēmai izvēlēsies atklātā konkursā, lai nodrošinātu, ka Latvijas depozīta sistēma ieviesta pēc caurspīdīguma un ilgtspējas principa, pastāstīja "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Viņš atklāja, ka "Depozīta iepakojuma operators" savu pieteikumu Valsts vides dienesta (VVD) konkursā par depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā trešdien iesniegs, prioritātēs virzot, lai sistēma ir caurspīdīga, ilgtspējīga un pēc iespējas zemākas sistēmas darbības izmaksas. Pēc Stūrīša sacītā, svarīgi, lai arī tehnoloģijas, kas tiks izvēlētas depozīta sistēmai, ir iegādātas atklātā konkursā - lai tās ir drošas un pārvaldāmas.

"Mēs saskatām būtiskus riskus, ja depozīta sistēmā ieviestās tehnoloģijas nav pārvaldāmas un kontrolējamas," uzsvēra Stūrītis, piebilstot, ka tādā gadījumā tehnoloģijas var izmantot ļaunprātīgi. Tāpat, vēršot uzmanību uz iespējamo konkurentu risinājumu, viņš norādīja, ka mākslīgā intelekta izmantošana depozīta sistēmas aparātos nav nekas unikāls - šādu metodi piekopjot iepakojumu ražotāji vairākus gadus.

Pēc "Depozīta iepakojuma operatora" vadītāja teiktā, ir svarīgi nošķirt depozīta sistēmu no atkritumu šķirošanas - katrai ir sava funkcija. Savukārt, lai varētu nodrošināt efektīvu depozīta sistēmu, būtisks aspekts ir nodošanas automātu pieejamībai. Pēc Stūrīša norādītā, depozīta sistēmu patērēs, ja iedzīvotājiem visā Latvijā būs ērti un pieejami depozīta automāti.

Jau ziņots, ka "Depozīta iepakojuma operators" dalībnieki, kas ir dzērienu ražotāji, sistēmas izveidē plānot investēt apmēram 25-30 miljonus eiro. Lai nodrošinātu atbildīgu un ērtu depozīta sistēmu, Latvijā plānotas apmēram 1300 depozīta iepakojuma saņemšanas vietas, no kurām 500 būs automātiskās, bet 800 manuālās taras pieņemšanas vietas. Taras nodošanas automātus apņemas nodrošināt "Depozīta iepakojuma operators".

"Depozīta iepakojuma operators" ir atvērts sadarbībai ar visiem mazumtirgotājiem, taču aktuāls jautājums ir par iespēju iepakojumu savākšanu nodrošināt pie veikala. Tāpat operators lielu uzmanību pievērsīs tehnoloģiskajam nodrošinājumam, lai tas būtu ar augstu drošības pakāpi. Stūrītis izteica cerību, ka nākotnē depozīta sistēmā iedzīvotāji varēs nodot arī tetra pakas un šampūna pudeles.

Tāpat ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022. gada 1. februārī.

Kompāniju "Depozīta iepakojuma operators" šogad jūnijā izveidoja Alus un dzērienu iepakojuma savienība. Alus un dzērienu iepakojuma savienības īpašnieki ir AS "Aldaris" (24,98%), "Cēsu alus" (24,09%), SIA "Cido Grupa" (24,09%), AS "Agrofirma Tērvete" (10,4%), SIA "Piebalgas alus" (5,82%), SIA "Bauskas alus" (5,12%), SIA "Simeks" (2,27%), SIA "Mamas D" (1,83%), SIA "Užavas alus" (1,02%) un SIA "Alus nams" (0,4%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!