Foto: DELFI

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) amatā stājās pirms pusgada, kad to pameta viņa partijas biedrs Ralfs Nemiro. Vitenberga darbības sākums ministra krēslā sakrita ar ārkārtējās situācijas laiku, kad saasinājās visas mūsu ekonomikas ielaistās kaites un papildus nāca pandēmijas trieciens, kas visspēcīgāk trāpīja tūrisma nozarei un ar to saistītajām jomām. Tomēr šajā krīzē Latvijai ir pieejami būtiski finanšu līdzekļi, lai stabilizētu ekonomiku. Intervijā portālam "Delfi" ekonomikas ministrs atklāj dažas naudas dalīšanas aizkulises, cik ilgam laikam pietiks "airBaltic" piešķirtā nauda, kas varētu pretendēt uz jaunajiem dīkstāves pabalstiem. Viņš neslēpj, ka daļa uzņēmumu pandēmijas laikā vai pēc tās būs spiesta pārtraukt darbību, vienlaikus tagad mūsu rīcībā ir gana plašs instrumentu loks, lai varētu palīdzēt tiem, kas saskārušies ar grūtībām.

Esat jauns politiķis, turklāt nākat no privātā sektora. Kādas jūs redzat būtiskākās atšķirības un ko valsts pārvaldē vēlētos ienest no privātā sektora?

Visādā ziņā esmu jauns politiķis, esmu arī jaunākais ministrs šajā Ministru kabinetā. Pēc gadiem jauns un arī pēc pieredzes politikā.

Visu profesionālo dzīvi atalgojums gan pašam, gan savai komandai ir bijis jānopelna, tas ir bijis atkarīgs no rezultāta. Tā ir pati lielākā atšķirība, kas nav vērojama publiskajā sektorā. Tā ir liela problēma, kaut šī doma nav populāra publiskā sektora darbinieku vidū. Valsts pārvaldē cilvēki nav tik motivēti kā privātajā sektorā.

Kā varētu labāk motivēt valsts pārvaldē strādājošos?

Ministriju, to padotības iestāžu darbam, stratēģijām būtu jābūt tendētām uz uzdevumu izpildi, tiem jābūt mērāmiem, lai pēc tam varētu novērtēt sasniegto. Šobrīd pandēmijas ietekmē man nav jābrauc tālās tūrēs pasaulē, un tas savā ziņā ir pluss, jo tikšanās notiek attālināti, tiek ietaupīts laiks un varu to vairāk veltīt ministrijas darba organizēšanai. Pusgada laikā man ir bijusi iespēja iepazīties ar ministrijas kolēģiem labāk nekā maniem priekšgājējiem.

Jūsu amatpersonas deklarācija par 2019. gadu liecina, ka jums ir uzkrājumi, apdrošināšana, bet, piemēram, nav kredītu. Kāda ir jūsu stratēģija attiecībā uz naudu kā līdzekli?

Gan pats, gan mana ģimene, mēs esam vienkārši cilvēki bez ārišķības izpausmēm. Bija brīdis, kad, vēl dzīvojot ģimenē kopā ar vecākiem, rocība nebija tik liela. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!