Foto: Publicitātes foto
Ir sākta biroju kompleksa "Verde" būvniecība – Rīgā Skanstes rajonā esošajā gruntsgabalā tiek ierīkots būvlaukums, informē projekta attīstītājs "Capitalica Asset Management".

Ēka ir projektēta 1,3 ha lielā gruntsgabalā. Plānots, ka birojos 45 tūkstošu kvadrātmetru platībā strādās vairāk nekā 2000 cilvēku. Projekta investīcijas sasniegs vairāk nekā 65 miljonus eiro

"Esam saņēmuši būvatļauju sākt kompleksa būvniecību, ņemot vērā saskaņoto projektu. Darbi gruntsgabalā tika uzsākti tā, kā bija plānots, – 2020. gada novembrī. Pirms projekta īstenošanas sīki izanalizējām pēkšņo Covid-19 vīrusa uzliesmojuma un karantīnas ietekmi uz ekonomiku, Rīgas biroju tirgu. Mūsu analīze rāda, ka pandēmijai nebūs ilgstošas nozīmīgas ietekmes uz biroju tirgu, tuvākajos gados saglabāsies liels pieprasījums pēc moderniem jaunās paaudzes A klases birojiem, kuros varētu darboties starptautiskie un vietējie Latvijas uzņēmumi," norāda projekta attīstītājs, Lietuvas SBA grupas uzņēmuma "Capitalica Asset Management" ģenerāldirektors Andrjus Barštis (Andrius Barštys).

Projekta radītājs ir viens no pazīstamākajiem Latvijas arhitektiem Andris Kronbergs, savukārt projektu īstenos viens no lielākajiem Latvijas būvuzņēmumiem "Velve". Konkursā uzvarējušais būvuzņēmējs "Velve" ir sācis būvlaukuma ierīkošanas darbus, ir sarūpēta nepieciešamā tehnika, ierīkotas telpas strādniekiem. Ir sākta testa pāļu ierīkošana, gruntsgabalā tiek veikti pāļu izbūves darbi. Līdz vasarai plānots izrakt būvbedri pamatiem, veikt visus grunts nostiprināšanas darbus, ierīkot komunikācijas un janvārī sākt darbus pie ēkas konstrukcijām.

"Oktobrī parakstījām galveno būvdarbu līgumu, operatīvi sameklējām būvniecības projektu vadītājus, nepieciešamos speciālistus, tehniku, lai varētu īstenot darbus saskaņā ar noteikto grafiku. Projekta īstenošanā esam plānojuši iesaistīt pēc iespējas vairāk dažādu Latvijas materiālu, iekārtu, pakalpojumu piegādātājus," teic "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens.

Kronbergs ir pārliecināts, ka "Verde" ir potenciāls kļūt par Rīgas Skanstes rajona magnētu, kas pēc dažiem gadiem šai teritorijai piesaistīs arī citus darījumu centru attīstītājus.

Barštis norāda, ka šobrīd notiek sarunas par ilgtermiņa nomu ar starptautiskā un vietējā kapitāla kompānijām. Pirmos ilgtermiņa līgumus plānots parakstīt nākamā gada pirmajā pusgadā. Izvēlēto telpu ierīkošana saskaņā ar nomnieku vajadzībām tiks sākta 2021. gada oktobrī. Tiek prognozēts, ka vairāk nekā puse no nomniekiem būs starptautiski uzņēmumi.

"Verde" piešķirts BREEAM "Excellent" sertifikāts, komplekss atbildīs gandrīz nulles enerģijas ēku "Nearly zero energy building" standartam.

"Verde" būvniecībai 22 miljonus eiro kredītu piešķīra Eiropas Investīciju banka (EIB), kas apstiprināja finansējumu no cīņai ar klimata pārmaiņām paredzēto investīciju paketes. Projektu finansē arī komercbankas un nekustamā īpašuma fonds "Capitalica Baltic Real Estate Fund I".

SBA grupas uzņēmums "Capitalica Asset Management", kas nodarbojas ar Baltijas valstu komerciālā nekustamā īpašuma pārvaldīšanu, pārvalda nekustamā īpašuma fondu "Capitalica Baltic Real Estate Fund I". Šim fondam pieder Viļņā esošais darījumu centrs "135", Kauņā – darījumu centrs "Kauno dokas", Klaipēdā esošais tirdzniecības centrs "Luizė". Pēc auditētiem datiem, "Capitalica Baltic Real Estate Fund I" peļņa 2019. gadā bija 4,4 miljoni eiro. 2016. gadā dibinātā uzņēmuma "Capitalica Asset Management" akciju kontrolpakete (70%) pieder vienai no lielākajām lietuviešu kapitāla uzņēmumu grupām SBA, 30% akciju – Baršta uzņēmumam "Fox Holdings".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!