Foto: LETA

Zāļu ražotāja AS "Grindeks" koncerna apgrozījums šogad pirmajā ceturksnī bija 54,7 miljoni eiro, kas ir par 26% vairāk nekā 2020.gada pirmajā ceturksnī, bet koncerna peļņa pieaugusi 14 reizes, sasniedzot 10,9 miljonus eiro, pavēstīja uzņēmuma pārstāvji.

2021.gada pirmajā ceturksnī "Grindeks" koncerns saražoto produkciju eksportēja uz 71 valsti kopā par 51,9 miljoniem eiro. Produktus koncerns farmācijas tirgū piedāvā ar diviem zīmoliem - "Grindeks" un "Kalceks".

Koncerna gatavo zāļu pārdošanas apmērs 2021.gada pirmajā ceturksnī bija 51,9 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2020.gada pirmo ceturksni, ir par 29% jeb 11,8 miljoniem eiro vairāk.

Koncerna gatavo zāļu pārdošanas apmēri Eiropas Savienības un pārējās valstīs 2021.gada pirmajā ceturksnī veidoja 28,4 miljonus eiro, kas ir par 10 miljoniem eiro jeb 54% vairāk nekā 2020.gada pirmajā ceturksnī. Tostarp Izraēlā pārdošanas apmēri palielinājās sešas reizes, Austrijā - četras reizes, Polijā - trīs reizes, Lielbritānijā - divas reizes, Ungārijā - par 69%, Zviedrijā - par 51%, Slovākijā - par 49%, bet Francijā - par 48%.

"Grindeks" koncerna pārdošanas apmēri Krievijā, pārējās NVS valstīs un Gruzijā 2021.gada pirmajā ceturksnī veidoja 23,5 miljonus eiro, kas ir par 1,8 miljoniem eiro jeb 8% vairāk nekā 2020.gada pirmajā ceturksnī. Salīdzinot ar 2020.gada pirmo ceturksni, Ukrainā pārdošanas apmēri auguši divas reizes, Azerbaidžānā - par 59%, Uzbekistānā - par 41% un Armēnijā - par 32%.

Koncerna stratēģiskais mērķis ir darbības paplašināšana Eiropas Savienības valstīs, ASV, Kanādā, Japānā, Dienvidkorejā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

"Grindeks" pārstāvji informēja, ka biznesa stratēģija līdz 2025.gadam paredz būtiski paplašināt "Grindeks" produktu klāstu ar mūsdienīgiem medikamentiem sirds un asinsvadu, centrālās nervu sistēmas, onkoloģisko saslimšanu un diabēta ārstēšanai, kā arī ar "Kalceks" medikamentiem slimnīcu segmentam. Izstrādē šobrīd ir 55 jauni "Grindeks" un 37 jauni "Kalceks" medikamenti.

Kompānijā arī norādīja, ka "Grindeks" pastāvīgi ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas. Šī segmenta attīstība paaugstina koncerna neatkarību no izejvielu ražotājiem, kas perspektīvā būs Latvijas un pat Eiropas Savienības līmeņa ieguvums pacientu zāļu pieejamībā. Izstrādē šobrīd ir 26 jaunas aktīvās farmaceitiskās vielas.

Šogad pirmajā ceturksnī "Grindeks" meitasuzņēmuma AS "Kalceks", kura specializācija ir medikamenti slimnīcu segmentam, produkti pārdoti 17,6 miljonu eiro apjomā, kas ir par 9,1 miljonu eiro jeb divas reizes vairāk nekā 2020.gada pirmajā ceturksnī. "Kalceks" medikamenti 2021.gada pirmajā ceturksnī eksportēti uz 50 valstīm, un galvenie noieta tirgi bija Meksika, Lielbritānija, Polija, Izraēla un Čehija.

Tāpat kompānijā atgādināja, ka "Grindeks" ir sācis izstrādāt projektu jaunas farmaceitiskās rūpnīcas būvniecībai Latvijā. Jaunā rūpnīca tiks būvēta vairākos posmos un ietvers komplicētus aktīvo farmaceitisko vielu ražošanas procesus un daudzveidīgas tehnoloģiskās iekārtas. Tā būs lielākā farmaceitiskā ražotne Baltijas reģionā ar automatizētiem un energoefektīviem tehniskajiem risinājumiem.

Ražošanā tiks ieviestas zāļu formas, kuras šobrīd Latvijā "Grindeks" neražo - ampulas, flakoni, liofilizētus flakoni, acu pilieni un antibiotikas. Jaunajā ražotnē, kas atradīsies Rīgā, Asotes ielā 12, tiks izveidotas 800 līdz 1000 jaunas darbavietas.

Sekmīgi apstiprinot būvprojektu, jaunās rūpnīcas celtniecību plānots sākt 2022.gada trešajā vai ceturtajā ceturksnī. Pašreiz norit būvniecības projekta izstrāde un teritorijas labiekārtošana.

Jau vēstīts, ka "Grindeks" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 187 miljonu eiro apmērā, kas ir par 32% vairāk nekā 2019.gadā, bet koncerna peļņa palielinājās par 42%, sasniedzot 19 miljonus eiro.

"Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernu veido "Grindeks", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", Igaunijas "Tallinas farmaceitiskā rūpnīca", kā arī Krievijas "Grindeks Rus" un Slovākijas "HBM Pharma". Kompānijas lielākais akcionārs ir "Liplat Holding", kura pieder Kirovam Lipmanam, Annai Lipmanei un Filipam Lipmanam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!