Ministru kabineta otrdienas sēdē apstiprināti atviegloti nosacījumi kāzu, bēru un kristību organizēšanai līdz 250 cilvēkiem, informē Ekonomikas ministrija.
Ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 100, un līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 120), kāzas, bēres un kristības var organizēt atsevišķi noslēgtā telpā vai teritorijā organizētām grupām, ja apmeklētāji jeb viesi atbilst:
personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas sertifikāts;
personām, kurām ir sadarbspējīgs pārslimošanas sertifikāts;
personām, kurām ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts (kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs, vai sešu stundu laikā veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs);
minētās personas pavadošajiem bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem (bez sertifikātiem).
Organizējot šos pasākumus, pie ieejas jāpārliecinās, ka klātesošām personām ir sadarbspējīgi sertifikāti; pasākuma norises vietā - telpās vai teritorijā nevar atrasties personas bez sertifikātiem.
Papildu šo pasākumu organizēšanā jāievēro šāds drošības prasības:
pakalpojumu sniedzēju iesaistītajiem darbiniekiem arī jābūt sadarbspējīgam vakcinācijas sertifikātam vai sadarbspējīgam pārslimošanas sertifikātam;
pasākumā var piedalīties ne vairāk kā 250 personas, neskaitot pakalpojuma sniedzējus/darbiniekus;
iekštelpās vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 4 m2 no apmeklētājiem pieejamās pakalpojumu sniegšanas vietas publiski pieejamo telpu platības, ārtelpās tiek nodrošināta pietiekama pakalpojuma sniegšanas vietas platība, lai pakalpojuma sniedzēji un saņēmēji brīvi varētu ievērot 2 m distanci un tiktu novērsta cilvēku drūzmēšanās;
ja tiek nodrošināti sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, iekštelpās pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā 10 pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (bet ne vairāk kā 20 personas kopā), un ārtelpās pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā 20 pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (bet ne vairāk kā 30 personas kopā);
tāpat sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas laikā jāievēro visas MK noteikumos Nr.360 minētās epidemioloģiskās drošības prasības ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot darba laika ierobežojumus;
pēc iespējas jāsamazina kopīgi lietoto virsmu un priekšmetu skaits, jāveic regulāra virsmu, tai skaitā inventāra un darba aprīkojuma, tīrīšana un dezinfekcija, izmantojot spirtu saturošus roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļus (kas satur vismaz 70 % etanola);
apmeklētājiem jānodrošina spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekļu (kas satur vismaz 70 % etanola) pieejamība;
jānodrošina regulāra telpu ventilācija (nodrošinot, ka oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nepārsniedz 1000 PPM (daļas uz miljonu));
pasākuma organizatoram jānosaka atbildīgā persona, kas organizē noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu pakalpojuma sniegšanas vietā, pastāvīgi atrodas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā, kā arī pēc uzraudzības un kontroles iestādes amatpersonas pieprasījuma sniedz nepieciešamo informāciju par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu pakalpojuma sniegšanas vietā; objektīvi pārbaudāmā veidā identificē un norāda kontroles laikā pakalpojuma sniegšanas vietā esošo apmeklētāju skaitu;
apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas) jāizvieto skaidri salasāma publiski pieejama informācija, par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, kā arī atbildīgās personas kontaktinformācija un policijas palīdzības tiešais tālruņa numurs 110;
jānodrošina apmeklētāju un iesaistīto darbinieku reģistrācija (vārds, uzvārds, kontaktinformācija). Ja konstatēta apmeklētāja vai darbinieka saslimšana ar Covid-19, pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma tiks nodoti apmeklētāju un iesaistīto darbinieku personas dati.
Pasākuma organizatora vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzēja pienākums ir nesniegt pakalpojumu personai, kura neievēro epidemioloģiskās drošības prasības.