Foto: Shutterstock
Tendence, kas jo īpaši iezīmējās pandēmijas laikā, cilvēkiem no lielpilsētām vēloties pārcelties uz dzīvi zaļākā vidē un ar mazāku burzmu, ir noturīga. Latvijā arī šogad ir populāri iegādāties nelielas mājiņas, mazākus zemes gabalus bijušo dārzkopības kooperatīvu teritorijās.

Vācijā noskaidrots, ka pat 13% lielpilsētu iedzīvotāju tuvākajos 12 mēnešos apsver iespēju pārcelties no centra un pilsētas pievārti, kādu mazāku apdzīvotu vietu vai laukiem. Tādus datus atklāj pētījums, ko veicis ifo Institut un nekustamā īpašuma portāls "immowelt". 46% no tiem, kas apstiprinājuši vēlmi pārcelties, norādījuši, ka tieši pandēmija ir ietekmējusi šo lēmumu.

Visbiežāk lielpilsētu (iedzīvotāju skaits virs 500 tūkst.) iemītnieki kā iespējamo vietu, kur pārcelties, bija norādījuši mazākas pilsētas, piepilsētu, kamēr lauku apvidus kā vēlamo dzīves vietu izcēluši nosacīti mazāk cilvēku. Dzīves vietu nereti apsver mainīt gados jaunāki cilvēki, kas ir gatavi vai jau dibinājuši ģimeni, kā arī jaunās ģimenes ar bērniem. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku Vācijā.

Latvija nav gluži Vācija ar vairākām pilsētām, kur iedzīvotāju skaits pārsniedz 500 tūkstošus, taču arī te gan pērn, gan šogad līdzīgi procesi ir novērojami. "Delfi Bizness" jau ziņoja, ka Covid-19 pandēmija, strādāšana attālināti pērn mudinājusi daudzus lūkoties savas mājas vai vismaz sava zemes stūrīša virzienā, darījumu skaits ir būtiski audzis, savukārt vidējā cena ir samazinājusies.

Lūgts komentēt, vai arī šogad ir nosacīta centrbēdzes tendence, SIA "Codo Real" partneris, nekustamo īpašumu konsultants Tomass Riksis atbild apstiprinoši. "Redzam un arī paredzam, ka privātapbūves zemes gabalu pieprasījums augs. Liels pieprasījums ir pēc nelieliem zemes gabaliem bijušajās dārzkopības korporatīvu teritorijās, ar vai bez vasarnīcām. Dažviet Pierīgā darījumu skaits ar tādiem nelieliem zemesgabaliem ir pat divkāršojies attiecībā pret iepriekšējo periodu."

Tāpēc ir liela interese par moduļu mājām. Viņaprāt, šobrīd ir ļoti interesanti un simpātiski māju piedāvājumi tirgū. Tās var vienkārši saskaņot, uzstādīt, viegli kombinēt, var pēc vajadzības novākt un atkal uzstādīt citur. Un tās var apdzīvot visu gadu. "Visdrīzāk, tas ir otrs mājoklis ģimenei, kur var ātri aizmukt no burzmas un vīrusiem. Arī nelieli investoru joprojām pērk un meklē iespējas nomāt zemes gabalus, kur uzstādīt nelielas brīvdienu moduļu mājas, jo pieprasījums ir stabils," atklāj Riksis.

Tā kā būvmateriālu cenas šobrīd kāpj, turpinās samazināties privātmāju vidējā platība, paredz "Codo Real". Cilvēki meklēs kompaktākus risinājumus, lētākas būvniecības iespējas. "Agrāk cilvēki biežāk domāja paši par būvniecību, bet šobrīd ļoti pārdomā ieceri paši būvēt. Saskaršanās ar nepietiekamo privātmāju piedāvājumu liek skatīties pat tālāk nekā aiz Rīgas reģiona, it īpaši tiem, kam ir vēlme pēc lielākām zemes platībām, aptuveni 2-3 ha platībā. Izskatot šādus gabalus, bieži vien interesi mazina komunikāciju, piebraucamo ceļu un kreditēšanas iespēju trūkums," komentē Riksis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!