Foto: LETA
Strauja cenu kāpuma apstākļos cenu indeksācijas mehānisms būvniecībā ir nepieciešams kā pasūtītājiem, tā būvniecības uzņēmumiem, norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerība.

Ņemot vērā straujo cenu pieaugumu būvniecības materiāliem, ko izraisījusi globālā pandēmija, būvniecības projektu īstenošana pakļauta iepriekš neparedzamiem riskiem, kur zaudētājs var izrādīties gan pasūtītājs, gan izpildītājs. Situācijas risinājumam ir nepieciešams izstrādāt un ieviest būvniecības cenu indeksācijas mehānismu, secināts organizācijas rīkotajā diskusijā.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons uzsvēra: "Risku izvērtēšana ir daļa no uzņēmējdarbības plānošanas, tomēr force majeure apstākļos cenu indeksāciju var paredzēt arī publiskos līgumos, vadoties no starptautiski pieņemtās prakses. Tas ir visu būvniecībā iesaistīto pušu interesēs, lai lielu būvniecības projektu īstenošana neaprautos un investīcijas notiktu kā plānots."

Diskusijā izskanēja, ka būvniecības nozarei kā sestajai lielākajai nozarei valsts tautsaimniecībā, ir svarīga nozīme ekonomiskās atveseļošanas procesā. Tāpēc, neskatoties uz satricinājumiem saistībā ar izvirzīto lietu konkurences pārkāpumos, ir jāspēj skatīties nozares attīstības virzienā. Lai attīstītu godīgu un ekonomiski pamatotu konkurenci, liela nozīme šobrīd ir jaunajiem piedāvātajiem grozījumiem Publisko iepirkumu likumā, kam būtu jāveicina projektu kvalitāte, jāizlīdzina izvirzīto prasību samērīgums un jāveicina godīga un objektīva konkurence.

Tāpat nozares attīstībai nepieciešams aktīvāks dialogs starp atbildīgo ministriju, pasūtītajiem un būvniecības projektu īstenotājiem, jo, lai arī pastāv informācijas apmaiņa, risinājumu piedāvājums nereti ir novēlots vai vienpusējs, kas neietver uzņēmējdarbību un konkurenci veicinošus pasākumus.


Lai veicinātu viedokļu apmaiņu, Latvijas Būvuzņēmēju partnerība arī turpmāk rīkos līdzīgas diskusijas, aicinot piedalīties plašu pārstāvju loku. Latvijas Būvuzņēmēju partnerība ir neatkarīga sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir veicināt ilgtspējīgu būvniecības nozares attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!