Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Svētku laiks ir brīdis, kad daudziem ir vēlme izdarīt labu darbu, dāvāt prieku un palīdzēt citiem. "Delfi Bizness" šogad viesojās "Čaklās bites bodē" Valmierā, kur visu gadu tiek ieguldīts liels darbs, lai uzlabotu līdzcilvēku dzīves apstākļi un pašlaik var nolūkot skaistas Ziemassvētku dāvanas ar pievienoto vērtību. Tās radījuši čakli pensionāri, radošas daudzbērnu māmiņas, kā arī talantīgi amatnieki ar garīgās attīstības traucējumiem. Kopš pērnā gada sociālais uzņēmums izveidojis arī interneta veikalu, kas palīdz sarūpēt līdzekļus sociālajam riskam pakļautiem cilvēkiem.

Nevalstiskā organizācija fonds "Iespēju tilts" jau labu laiku darbojas Valmierā, veicinot cilvēku ar invaliditāti iekļaušanos sabiedrībā un palīdzot sociāli visneaizsargātākajiem sabiedrības locekļiem iegūt jaunas prasmes un nopelnīt. Fonda mērķis un misija ir sniegt atbalstu personām ar invaliditāti, senioriem, daudzbērnu māmiņām, bezdarbniekiem un pirms pensijas vecumu sasniegušiem, ļaujot radoši izpausties un arī nopelnīt.

Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Sarkano ķieģeļu namā Garā ielā 10, kurā atrodas arī "Čaklās bites bode", darbojas dienas aprūpes centrs "Stropiņš" personām ar garīgās attīstības traucējumiem. Te katru darba dienu darbojas pulciņš cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem. Viņi mācās kokapstrādi, šūšanu un citās radošas prasmēs, kas veicina sociālo integrāciju un sekmē viņu garīgo, fizisko un intelektuālo attīstību, skaidro fondā.

Nodarbībās centriņa klienti rada gan galda spēles no koka, gan skaistus rotājumus un praktiskas lietas, kas iepriecina gan pašus, gan centra darbiniekus un viesus. Skolotāja Ruta Birģele-Prancāne, kas strādā ar cilvēkiem centrā, viņus mīļi dēvē par saviem bērniem un uzsver, ka viņi ir ļoti uzņēmīgi un radoši. Kad "Delfi Bizness" ciemojas veikaliņā, viņa rāda dažādos izšuvumus, kas tapuši viņas vadībā, skaidrojot, ka katram te atrodas darbiņš, kur pielikt roku, lai kopīgi radītu ko skaistu. Turpat ir arī gleznojumi, neparastas matu rotas un dažādi sīkumi mājas solim. Birģele-Prancāne arī stāsta, ka cenas veikaliņā ir ļoti pieejamas, lai katrs varētu iegādāties ko jauku, turklāt kā sociālam uzņēmuma viņiem pieejami nodokļu atvieglojumi, kas ļauj vēl labāk palīdzēt sociālajam riskam pakļautiem cilvēkiem. Kā novērojām veikaliņā, te dāvanas var iegādāties jau sākot no 1 eiro.

Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Droši vien jau sapratāt, ka lielāko daļu "Stropiņā" radītos darbu – gan skaistas koka karotes, gan izšūtus auduma maisiņus vai lentas, rotaļlietas, kā arī apgleznotas egļu mantiņas un daudz ko citu – var iegādāties veikaliņā. Tāpat tur atradīsi senioru adītas, košas zeķītes un krāšņu rakstu rotātus cimdus, daudzbērnu māmiņu radītus darbiņus, kā arī dāvanas, ko izgatavojuši bezdarbnieki, tādējādi sarūpējot kādu eiro savam budžetam. Vairāki Valmieras uzņēmumi centra klientu radītos darbus šogad pasūtījuši arī korporatīvajām dāvanām. Tostarp arī "Valpro", kas centram "Stropiņš" šogad uzdāvinājis arī jaunu tehniku kokapstrādei, lai centra klienti varētu vēl labāk izpaust savas prasmes un idejas.

Kā skaidro sociālā uzņēmuma "Čaklās Bites Bode" veikaliņā tajā tirgotās lietas dot iespēju iedzīvotājiem no dažādām sociāli neaizsargātākām grupām pacelt savu dzīves līmeni. Šo misiju var atbalstīt ikviens, veicot sociāli atbildīgus pirkumus Valmieras veikaliņā vai interneta veikalā.

Lūk, neliels ieskats sociāli atbildīgās bodes piedāvātajos labumos:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!