Foto: AFP/Scanpix
Naftas cenas pasaulē visdrīzāk var pieaugt līdz 100 dolāru atzīmei, prognozē starptautiskie ekonomisti un tirgus analītiķi.

Ārvalstu mediji, atsaucoties uz dažādu ekspertu prognozēm, raksta, ka naftas cena varētu sasniegt 100 dolāru atzīmi, ko veicinās gan augošais pieprasījums pasaulē, gan spriedze starp Ukrainu un Krieviju.

Daži eksperti gan izteikušies, gan 100 dolāru līmeņa sasniegšana nebūs viegls process, tomēr pašlaik visi pamata faktori rāda, ka šo līmeni izdosies sasniegt.

"Naftas cena pieaugs, ja tiks traucētas globālas piegādes, un augs pieprasījums pēc šīs izejvielas, lai aizvietotu dabasgāzi, kuras cena strauji aug, turklāt, valstīm mazinot ierobežojumus, palielināsies pieprasījums pēc degvielas no aviācijas un citu sektoru puses," "Reuters Global Markets Forum" norādījuši trīs stratēģi.

"Galvenais ģeopolitiskais risks ir Ukraina," piebildis "Nikko Asset Management" galvenais globālais stratēģis Džons Veils. Savukārt "SEB" izejvielu analītiķis Bjorne Šīldrops uzsvēris, ka naftas cenas, salīdzinot ar dabasgāzi, ekvivalentās cenās izskatās vēl lētas.

Foto: stock.xchng

Honkongas "Invesco" tirgus stratēģis Deivids Čao prognozējis, ka naftas cenas var pieaugt par 10-15%.

Ceturtdien ASV naftas cena pirmo reizi kopš 2014. gada pārkāpa 90 dolāru robežai. "Brent" cena ceturtdien pieauga par 1,16 dolāriem, bet piektdien – par 55 centiem jeb 0,6%, līdz 91,67 dolāriem.

Trešdienas sanāksmē Naftas ražotājvalstis un to sabiedrotie (OPEC+), nolēma turēties pie iepriekš noteiktā ražošanas grafika, un marta ražošanas apjomus palielināt par 400 000 barelu dienā. Organizācija patlaban izjūt spiedienu no dažādām valstīm palielināt ražošanas apjomus, ņemot vērā strauji augošās cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!