Foto: DELFI

Elektroenerģijas tirgotājs pagājušā gada ceturtajā ceturksnī mainīts 27 578 reizes, kas ir par 76% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, pavēstīja AS "Sadales tīkls" tirgotāju attiecību vadītājs Gatis Macāns.

Kompānijā informēja, ka "Sadales tīkls" nodrošina elektroapgādi aptuveni 1,1 miljonam fizisko un juridisko klientu objektu. 2021. gadā "Sadales tīkla" klientu objektos tirgotāji mainīti kopumā 80 873 reizes, kas ir par 15% vairāk nekā gadu iepriekš, kad elektroenerģijas tirgotāji objektos tika mainīti 70 487 reizes. Klients vienā konkrētā objektā var būt elektroenerģijas tirgotāju mainījis arī vairākkārt.

Macāns skaidroja, ka, skatoties tirgotāju maiņas dinamiku 2021. gadā, tā pakāpeniski pieauga - ja pirmajā ceturksnī tirgotāji mainīti 16 505 reizes, tad gada pēdējā ceturksnī maiņas veiktas kopumā 27 578 reizes. Pērn visbiežāk elektroenerģijas tirgotājs mainīts 2021. gada oktobrī - 13 618 reizes.

Viņš norādīja, ka elektroenerģijas tirgotāja maiņas biežumu 2021. gadā ietekmēja vairāki faktori. Pirmkārt, tirgotāji mainīti saistībā ar to, ka 2021. gadā tika nomainīts pēdējās garantētās piegādes nodrošinātājs, kas tiek izraudzīts atklātā konkursā. Otrkārt, pērnā gada otrajā pusē elektroenerģijas tirgotājs "Senergo" paziņoja par darbības pārtraukšanu, tādējādi visiem šī tirgotāja klientiem bija jāizvēlas jauns pakalpojuma sniedzējs.

Tāpat tirgotāju maiņas notika elektroenerģijas cenas kāpuma dēļ, kā ietekmē elektroenerģijas tirgotāji pārskatīja esošos līgumus ar klientiem. Daļa līgumu nosacījumu pārskatīšanas gaitā tika izbeigti, un klientiem bija jāizraugās jauns elektroenerģijas tirgotājs, skaidroja Macāns.

"Elektroenerģijas cenas rekordi ir raisījuši arī klientu vēlmi rūpīgāk pētīt dažādu tirgotāju piedāvājumus un tos salīdzināt, lai atrastu izdevīgāko," pauda Macāns, uzsverot, ka, izvēloties par elektrību norēķināties pēc biržas cenas, tā visiem tirgotājiem būs vienāda, bet atšķirība būs līguma nosacījumos un tajos paredzētajos papildu maksājumos, savukārt fiksēto līgumu cenas tiek piedāvātas, jau ņemot vērā elektroenerģijas cenu tendences un prognozes visa līguma termiņa laikā.

Dati par tirgotāju maiņas dinamiku 2022. gada sākumā, pašlaik vēl tiek apkopoti.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!