Foto: Publicitātes attēls

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) lūgusi veikt izmaiņas Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) regulējumā un krātuves lietotājiem nepiemērot dabasgāzes krājumu pārcelšanas produktu. Tādējādi "Conexus" nodrošinās lielāku dabasgāzes apjomu Inčukalna PGK, informē "Conexus".

Inčukalna PGK lietošanas noteikumi paredz stimulēt sistēmas lietotājus līdz izņemšanas sezonas beigām izņemt no Inčukalna PGK pēc iespējas lielāku dabasgāzes daudzumu, lai nodrošinātu krātuves ilgtspējīgu darbību. "Conexus" secina, ka, ņemot vērā faktisko situāciju un dabasgāzes apgādes drošības riskus, krājumu pārcelšanas produkta stimuls šobrīd nav nepieciešams.

Ievērojot minēto, "Conexus" lūdz veikt izmaiņas krātuves lietošanas noteikumos ar mērķi sistēmas lietotājiem, kuriem krātuvē 2021./2022. krātuves cikla noslēgumā būs dabasgāzes krājumi, tos uz nākamo krātuves ciklu var pārcelt uz nākamā krātuves cikla rezervētajiem jaudas produktiem, nepiemērojot krājumu pārcelšanas produkta izmantošanas kārtību. Tas ļaus lietotājiem pārcelt krājumus uz nākamo krātuves ciklu, ja ir veikta nākamā krātuves cikla jaudas rezervācija, samazinot uzglabāšanas izmaksas.

Papildus tam "Conexus" veic ikdienas darbu koordināciju ar kaimiņvalstu Lietuvas, Igaunijas un Somijas dabasgāzes pārvades sistēmu operatoriem, proti, "AB Amber Grid", "Elering AS" un "Gasgrid Finland Oy". Pārvades sistēmas operatori uzsver, ka pašreizējā situācijā nav novēroti apgādes traucējumi.

SPRK, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un to, ka dabasgāze ir Latvijas ekonomikai un enerģētikai ļoti nozīmīgs resurss ar būtisku lomu gan pārveidošanas sektorā – elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā –, gan arī rūpniecībā, atbalsta saņemto priekšlikumu, ir uzsākusi atbilstošu grozījumu izstrādi Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumos, informē SPRK.

Iepriekšējos gados, lai veicinātu krātuves lietotājus līdz izņemšanas sezonas beigām izņemt no Inčukalna PGK pēc iespējas lielāku dabasgāzes daudzumu, krājumus pārceļot uz nākamo krātuves ciklu, mainījās attiecīgā krājumu daudzuma uzglabāšanai rezervētais krātuves jaudas produkts. Proti, nākamajā krātuves ciklā krājumi tika uzglabāti salīdzinoši dārgākā krājumu pārcelšanas produkta ietvaros. SPRK ieskatā, šajos strauji mainīgajos un neparedzamajos apstākļos lielāks uzsvars liekams uz apgādes drošumu, tajā skaitā krājumu esamību.

Grozījumu projektā plānots noteikt, ka krātuves lietotāju šajā krātuves ciklā (līdz šā gada 1.maijam) neizņemtie dabasgāzes krājumi tiks pārnesti uz nākamajam (2022./2023.) krātuves ciklam izsolēs rezervētajiem jaudas produktiem. Ja krātuves lietotājs nebūs rezervējis krātuves jaudas produktus nākamajam krātuves ciklam, tiks uzskatīts, ka tas ir rezervējis krājumu pārcelšanas produktu nākamajam krātuves ciklam attiecīgajā krājumu daudzumā.

Grozījumu projektu SPRK paredz izstrādāt līdz šā gada 10. martam. Pēc tam norisināsies divu nedēļu ilga publiskā konsultācija, kurā dabasgāzes tirgus dalībnieki tiks aicināti piedalīties. Vienlaikus SPRK vērš uzmanību, ka līdz grozījumu projekta publiskās konsultācijas sākumam grozījumu saturs vēl var tikt mainīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!