Foto: Ekrānšāviņš no "Faberlic"

Sankcijām pakļautas Krievijas ražoto kosmētikas un citu preču "Faberlic" izplatītāji mēģina tās apiet, izriet no Patērētāju Tiesību aizsardzības centra (PTAC) paziņojuma.

PTAC atgādina, ka saistībā ar Krievijas Federācijas īstenoto teritoriālās integritātes graušanu un iebrukumu Ukrainā ES un virkne citu demokrātisko valstu ir piemērojušas ar Krieviju un Baltkrieviju saistītām organizācijām un fiziskām personām Latvijai saistošas starptautiskās sankcijas. Iestādes rīcībā ir saņemta informācija, ka tiek sniegti padomi, kā apiet sankcijas, veicot maksājumus, izmantojot "PayPal" maksājumu, konkrēti ir ziņas par SIA "Faberlic Baltija".

Tās patiesais labuma guvējs ir Aleksejs Nečajevs (Alexei Nechayev/ Алексей Геннадьевич Нечаев) – sankcionētā persona.

Sekojot šādiem un līdzīgiem padomiem, veicot maksājumus uz sankciju sarakstos minēto personu maksājumu kontiem vai ar tām saistītām personām, ikviens īsteno sankciju apiešanas mēģinājumu. Sankciju apiešana vai tās mēģinājums ir administratīvi un krimināli sodāms pārkāpums, brīdina PTAC.

PTAC aicina ievērot Sankciju likumā noteiktos ierobežojumus un gadījumā, ja pēkšņi pakalpojumu sniedzējam vai pārdevējam vairs nevar veikt maksājumus, izmantojot līdz šim izmantotos maksājumu līdzekļus, pievērst pastiprinātu uzmanību, vai konkrētā juridiskā persona nav ar sankciju subjektu saistīta persona, kuras kontus nav iesaldējušas kredītiestādes.

Šādi aizdomīgi gadījumi varētu būt aicinājumi izmantot dažādas ārvalstu maksājumu sistēmas vai platformas ("PayPal", "WePay", "Skrill", "Intuit" u.c.) vai citus instrumentus, ar ko iespējams nodot finanšu vai tiem pielīdzināmas vērtības, piemēram, kriptovalūtas ("Bitcoin", "Etherium", "Cardano" u.c.).

Par sankciju pārkāpumiem un sankciju apiešanas mēģinājumiem ir jāziņo tādā pašā veidā, kā tiek ziņots par jebkuru citu iespējamu noziedzīgu nodarījumu – ir jāinformē tiesībaizsardzības iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!