Foto: Publicitātes foto

Atjaunīgās enerģijas uzņēmums "Enefit Green" vienojies par sadarbību ar Latvijā privāto mežu īpašnieku "Sodra Latvia", lai valsts austrumos attīstītu divus potenciālos vēja enerģijas parku projektus, "Delfi Bizness" pavēstīja "Enefit Green" pārstāvji.

Saskaņā ar šonedēļ noslēgtajiem līgumiem "Enefit Green" būs tiesības izmantot "Sodra Latvia" uzņēmumam piederošo zemi vēja parku izveidei.

"Enefit Green" valdes priekšsēdētājs Āvo Kērmass skaidro, ka Latvijai, tāpat kā citām kaimiņvalstīm, ir jāpalielina atjaunīgās enerģijas ražošana. “Ilgtspējīga un videi draudzīga vēja enerģija ir izdevīga un vienlaikus atbalsta gan Latvijas klimata mērķus, gan enerģētisko drošību. Vēja parku attīstība Latvijā ir nozīmīga "Enefit Green" ilgtermiņa izaugsmes plāna sastāvdaļa, un mēs ceram sadarboties ar Latvijā lielāko meža īpašnieku arī turpmāk,” uzsver Kērmass.

Viņš arī norāda, ka zemes ilgtermiņa lietošanas tiesības ir pirmais sagatavošanās solis vēja parku būvniecībā. “Šobrīd plānojam uzsākt komunikāciju ar attiecīgajām iestādēm un pašvaldībām, kam sekos ietekmes uz vidi novērtējums. Paredzam, ka saskaņošanas un izpētes posms var ilgt vismaz trīs gadus, taču šo periodu var ietekmēt Latvijas valdības lēmums vienkāršot procedūras un noteikumus atjaunīgās enerģijas attīstības projektiem,” stāsta Kērmass.

"Sodra Latvia" valdes loceklis Larss-Georgs Ādolfs Hedlunds atzīmē, ka jaunu vēja parku izveide ir nozīmīgs solis ceļā uz Latvijas enerģētisko neatkarību un klimata mērķu izpildi.

"Enefit Green" šobrīd veic četru vēja parku būvniecību ar kopējo jaudu 200 megavati. Divi no tiem top Lietuvā, viens Igaunijā un viens Somijā. Kopējās investīcijas šajos projektos sasniedz gandrīz 260 miljonus eiro. Savukārt Polijā top divi saules enerģijas parki ar 15 megavatu kopējo jaudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!