Foto: LETA
Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO) piesaistāmā summa varētu sasniegt 6-7 miljonus eiro, sacīja "Indexo" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

Viņš norādīja, ka šobrīd ļoti aktīvi tiek strādāts pie IPO. "Mēs ļoti aktīvi pie tā strādājam, un ar regulatoru tiek saskaņotas pirmās IPO prospekta versijas. Ir saņemti komentāri par to, kas ir jāpapildina un jākoriģē," teica Siksnis.

Tāpat Siksnis sacīja, ka "Indexo" vēlas īstenot akciju piedāvājumu šogad jūnija beigās vai jūlija sākumā pirms sākas aktīvā atvaļinājumu sezona, jo akciju piedāvājums tiks vērsts uz divām galvenajām auditorijām - uz "Indexo" esošajiem akcionāriem, kuriem nav tik svarīgi, kad tieši IPO notiek, kā arī uz mazajiem investoriem Latvijā, kuru gadījumā ir jārēķinās, ka pēc Jāņiem sākas aktīvāka atvaļinājumu sezona.

"Piedalīšanās IPO procesā ir diezgan vienkārša un prasa dažus klikšķus internetbankā, tādēļ, ja IPO notiek jūnija beigās vai jūlija sākumā, tas būtiski neietekmēs mazo investoru aktivitāti. Taču, ja saskaņošanas process ievelkas un beidzas jūlijā vai augustā, tad droši vien ar IPO būtu vērts pagaidīt līdz septembrim," piebilda Siksnis.

Vienlaikus Siksnis atzina, ka "Indexo" akciju piedāvājumā neorientēsies uz institucionālajiem investoriem.

"Par IPO ir ļoti liela interese no mūsu tagadējiem akcionāriem. Tāpat mēs ticam, ka radīsim pietiekami lielu interesi mūsu klientos un Latvijas mazajos investoros. Tas arī varētu būt viens no šī IPO veiksmes mērīšanas faktoriem. Arī ieguldīšanas summas būs salīdzinoši nelielas, un tādām vērā ņemamam institucionālam investoram tur nemaz nebūtu vietas, kur izvērsties. Tādēļ mēs arī apzināti neesam uzrunājuši un strādājuši ar institucionāliem investoriem, tomēr durvis ir atvērtas visiem," sacīja "Indexo" valdes priekšsēdētājs.

Tāpat Siksnis pastāstīja, ka, tiklīdz IPO prospekts būs saskaņots un sāksies tā saucamais piedāvājuma periods, "Indexo" organizēs vairākus seminārus un prezentācijas, kas būs vērstas uz kompānijas klientu un mazo investoru auditoriju. Arī IPO piedāvājumā viena daļa akciju prioritāri būs pieejama kompānijas esošajiem klientiem, bet viena daļa - mazajiem investoriem.

"Precīzus kritērijus mēs vēl izstrādājam, un tie tiks saskaņoti ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), un, ja viss izdosies, kā mēs esam iecerējuši, un būs pietiekami liels pieprasījums no mazajiem investoriem, tad institucionālajiem investoriem nemaz nepaliks pārāk lielas iespējas ieguldījumiem," viņš piebilda.

Pēc Sikšņa teiktā, nedaudz vairāk kā puse no IPO akciju piedāvājuma būs rezervēta esošajiem "Indexo" akcionāriem. "Apetīte patiesībā ir lielāka, bet tas būtu tas apjoms, kas nodrošinātu tiem akcionāriem, kas plāno piedalīties IPO, viņu "pro rata" jeb esošās daļas proporcijas saglabāšanu uzņēmumā. Proti, ja kādam akcionāram pieder 1% "Indexo", tad arī no esošajiem akcionāriem domātās IPO daļas viņš iegūtu aptuveni 1%. Tie kas vēlas palielināt savu īpatsvaru uzņēmumā, jau būs spiesti konkurēt ar ārējiem investoriem. Atlikušās akcijas mēs gribam piedāvāt mazajiem Latvijas investoriem, priekšroku dodot saviem trešā pensiju līmeņa klientiem. Summas mēs vēl neesam definējuši, bet prioritāte būtu tiem, kas vēlētos investēt viena vai dažu tūkstošu eiro apjomā. Tāpat ieguldīt varēs arī mazāk," viņš skaidroja.

Siksnis minēja, ka potenciālais uzņēmuma ieguvums no šādas kārtības varētu būt tas, ka klienti, kas vienlaicīgi ir akcionāri, ir papildus motivēti gan paši būt lojālāki uzņēmumam, gan arī ieteikt tā pakalpojumus draugiem, radiem, paziņām. Otrs ieguvums ir tas, ka liela mazo akcionāru bāze var dot arī lielāku dzīvību un likviditāti sekundārajā akciju tirgū. "Ja ir daži lieli akcionāri un neviens neko negrib pirkt un pārdot, tad nekāda aktīva tirdzniecība pēc tam nenotiek. Mēs gribētu panākt, lai "Indexo" akcija ir iespējami likvīds ieguldījums un veidotu lielāku uzņēmumam lojālu klientu bāzi," viņš teica.

"Indexo" valdes priekšsēdētājs arī sacīja, ka līdz šim kompānija runāja par 5-6 miljonu eiro papildu kapitālu, kuru varētu piesaistīt IPO, taču, ļoti iespējams, piedāvājums tiks palielināts un būs 6-7 miljoni eiro, jo naudas piesaistīšanas mērķis ir jaunas bankas izveide, un regulators ir paudis vēlmi redzēt, lai bankai būtu iespējami lielākas drošības rezerves. "Ir jābūt arī drošības buferiem, lai varētu finansēt pirmo divu gadu zaudējumu segšanu. Jāņem vērā, ka pirmajos bankas darbības gados mēs intensīvi ieguldīsim attīstībā," sacīja Siksnis.

Viņš atzīmēja, ka būtu naivi teikt, ka karam Ukrainā nav nekādas ietekmes uz IPO, tomēr sarunās ar esošajiem akcionāriem nav saņemtas atbildes, ka pirms kara Ukrainā attieksme pret kapitāla ieguldīšanu bija viena, bet tagad tā ir mainījusies.

"Būtu gan naivi teikt, ka mēs ar kara ietekmi nerēķināmies un viss ir tāpat, kā bija. Turklāt mēs nevaram zināt, kādi pavērsieni vēl var notikt tuvākajā laikā un kā tas var ietekmēt cilvēku psiholoģiju un attieksmi pret investēšanas iespējām. Taču es gribu uzsvērt, ka līdz šim mēs arī neesam saņēmuši aukstu dušu par to, ka tagad pasaule ir pilnībā mainījusies un mums būtu jāatmet savi plāni. Tādēļ mums nav bažu par to, ka jaunais akciju laidiens vienādi vai otrādi netiks izpirkts," teica Siksnis.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka karš izceļ "Indexo" ieceres nepieciešamību - Latvijai ir jākļūst finansiāli suverēnai, un tai ir nepieciešama nozīmīga vietējā kapitāla banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!