Foto: Shutterstock
Iespējas dabasgāzes iegādei centralizētās siltumapgādes uzņēmumiem patlaban ir ļoti ierobežotas, pauda Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš.

Viņš skaidroja, ka uzņēmumi patlaban nevar atļauties domāt par dabasgāzes izmaksām, aktuālāks jautājums ir šī energoresursa pieejamība.

"Centralizētās siltumapgādes uzņēmumi, un es nerunāju par AS "Latvenergo", pašlaik nevar nopirkt gāzi, pirmkārt, par fiksētu cenu un, otrkārt, viņiem nav piedāvājuma uz visu apkures sezonu. Šīs gāzes vienkārši nav," pauda Vītoliņš, norādot, ka tas saistīts ar faktu, ka jau ilgāku laiku pārtrauktas dabasgāzes piegādes no Krievijas.

Vītoliņš ir arī SIA "Jūrmalas siltums" valdes priekšsēdētājs. Viņš pauda, ka pagājušajā gadā kompānija dabasgāzes iepirkumam saņēmusi četrus piedāvājumus, kamēr šogad tāds saņemts tikai viens.

Vienlaikus apgalvot, ka situācija ar dabasgāzes iztrūkumu būs ilgāku laiku, arī nav iespējams, ņemot vērā, ka līdz apkures sezonai vēl ir laiks. Tādēļ lai reģionu apgādātu ar dabasgāzi, ir ļoti svarīgi sekmīgi īstenot Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) projektu, norādīja Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis.

Tāpat Vītoliņš pauda, ka siltumenerģijas uzņēmumi aktīvi iesaistās programmā, kas paredz gāzes katlu nomaiņu uz citu kurināmo, piemēram, šķeldu.

Pēc Siltumuzņēmumu asociācijas pārstāvja sacītā, šī programma gan neatstās iespaidu uz nākamo sezonu, jo gāzes katlu nomaiņai ir nepieciešams ilgāks laiks - alternatīva kurināmā katli varētu sākt darboties nākamajā gadā, ņemot vērā, ka tie vēl jāuzstāda. Vienlaikus šajā jautājumā problēmu raisa arī lielais uzņēmumu pieprasījums, kas krietni pārsniedz piedāvājumu.

Latvijas siltumuzņēmumu asociācija ir sabiedriska profesionāla organizācija, kurā apvienojušies centralizētās siltumapgādes uzņēmumi, siltumiekārtu un aprīkojuma ražotāji un piegādātāji, kā arī atsevišķi individuālie biedri - enerģētikas eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!