Foto: LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) "melnajā sarakstā" iekļauts tūrisma operators SIA "TT Baltics", liecina PTAC Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmums.

Attiecīgajā sarakstā uzņēmums iekļauts, jo "TT Baltics" nav izpildījis PTAC Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmumu par naudas atmaksu 354 eiro apmērā par nenotikušu ceļojumu uz Turciju.

Komisijas lēmumā norādīts, ka patērētājas un Lietuvas tūrisma kompānijas "Megaturas" starpā 2020. gada 26. janvārī tika noslēgts līgums par tūrisma pakalpojumu sniegšanu ceļojumam uz Turciju laika posmā no 2020. gada 31. jūlija līdz 2020. gada 9. augustam, veicot avansa maksājumu 354 eiro apmērā.

Saskaņā ar noslēgto līgumu tūrisma operators ir "TT Baltics", norādīts lēmumā.

No lietas materiāliem izriet, ka ceļojums nenotika, un "Megaturas" darbība tika apturēta, kā rezultātā patērētāja vērsās pie "TT Baltics" kā pie ceļojuma tūrisma operatora ar prasību par samaksātās naudas atmaksu par nenotikušo ceļojumu.

"TT Baltics" atteicās atgriezt samaksāto naudu patērētājai, jo patērētājas iesniegtie maksājumu apliecinošie dokumenti nesatur informāciju, pēc kuras uzņēmums spētu identificēt un pārliecināties, ka maksājums veikts par "TT Baltics" sniegto pakalpojumu.

Vienlaikus "TT Baltics" ieskatā tai nav pamata veikt naudas atmaksu patērētājai, norādot, ka tūrisma aģents "Megaturas" nav veicis maksājumu par ceļojumu kompānijai "TT Baltics".

Komisija informē, ka skaidrojumu no "TT Baltics" nav saņēmusi.

Izvērtējot lietā esošos materiālus, komisija skaidro, ka tūrisma operators ir atbildīgs par kompleksā tūrisma pakalpojuma līgumā ietverto tūrisma pakalpojumu sniegšanu neatkarīgi no tā, vai šos pakalpojumus sniedz tūrisma operators vai citi tūrisma aģenti, tūrisma operatori vai saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēji.

Ņemot vērā to, ka saskaņā ar noslēgto līgumu konkrētā ceļojuma tūrisma operators ir "TT Baltics", tad par naudas atmaksu atbildīgs ir "TT Baltics".

Komisija norāda, ka neatkarīgi no tā, vai tūrisma aģents "Megaturas" bija veicis naudas samaksu uzņēmumam, "TT Baltics" kā tūrisma operators ir atbildīga par nenotikušo ceļojumu, tostarp naudas atmaksu par nenotikušo ceļojumu.

Tāpat Komisija norāda, ka nepamatots ir "TT Baltics" arguments, ka uzņēmums nevar veikt naudas atmaksu, jo nav identificējams, par kādu ceļojumu patērētāja ir veikusi maksājumu.

Komisija norāda, ka patērētājai izsniegts kases čeks 354 eiro apmērā tajā pašā dienā, kad noslēgts līgums, līdz ar to komisijai nav šaubas, ka maksājums veikts par līgumā norādīto ceļojumu.

Komisija, izvērtējot lietā esošos dokumentus, secina, ka ceļojums bija paredzēts no 2020. gada 31. jūlija līdz 2020. gada 9. augustam, bet tas netika nodrošināts, līdz ar to uzskatāms, ka pakalpojums netika sniegts līgumā noteiktajā termiņā.

Komisija norāda, ka saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto, ja pakalpojuma sniedzējs nav izpildījis pienākumu sniegt pakalpojumu noteiktajā termiņā, par kuru ir bijusi vienošanās ar patērētāju, patērētājs pieprasa, lai pakalpojuma sniedzējs sniedz pakalpojumu apstākļiem atbilstošā papildu termiņā.

Savukārt, ja pakalpojuma sniedzējs papildu termiņā pakalpojumu nesniedz, patērētājs ir tiesīgs vienpusēji atkāpties no līguma, un ņemot vērā, ka tūrisma pakalpojums nenotika līgumā paredzētajā termiņā un arī līdz šim nav noticis, patērētājam ir tiesības saņemt samaksāto avansu pilnā apmērā.

Tādējādi komisija nolēma apmierināt patērētājas prasību pret "TT Baltics" par naudas atmaksu 354 eiro apmērā par nenotikušu ceļojumu uz Turciju.

Patērētāju strīdu risināšanas komisijas lēmums tika pieņemts 2022. gada 21. aprīlī, un "TT Baltics" tas bija labprātīgi izpildāms 30 dienu laikā, tomēr, tā kā tas nav izdarīts, uzņēmums iekļauts PTAC "melnajā sarakstā".

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "TT Baltics" 2020. gadā strādāja ar 8,101 miljona eiro apgrozījumu, kas ir 4,6 reizes mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 5,8% un bija 2,204 miljoni eiro. Finanšu rādītāji par 2021. gadu vēl nav pieejami.

Kompānija "TT Baltics" reģistrēta 2018. gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 282 800 eiro. Uzņēmums pieder Krievijā reģistrētajai "KN-Holding", bet tās patiesais labuma guvējs ir Mordašovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!