Foto: Publicitātes foto/"Rere Grupa"

Noslēgušies vēsturiskas ēkas Līgatnē – Līgatnes papīrfabrikas direktoru viesu nama – atjaunošanas un restaurācijas darbi, informē "Rere Grupa". Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kurā atrodas Līgatnes pirmsskolas izglītības iestāde.

Ēka celta 1914. gadā, un kopš 1940. gada tajā atradies bērnudārzs. Tik vērienīgus atjaunošanas darbus ēka līdz šim nav piedzīvojusi.

Kopējās renovācijas izmaksas ir 756 506, 82 eiro bez PVN.

Projekta ietvaros veikti gan atjaunošanas, gan restaurācijas darbi: atjaunots viss jumta segums, fasāžu apdare, veikta sienu apakšējo vainagu nomaiņa, atsevišķās vietās atjaunotas sienu konstrukcijas un siltinājums, veikta bojātā apmetuma atjaunošana, atjaunotas ieejas kāpnes un saremontēti skursteņi, restaurācija un rekonstrukcija veikta balkona margām, durvīm, logiem, fasāžu, jumta un jumtiņu apdares dekoratīvajām koka detaļām. Pilnīgu interjera atjaunošanu šis darbu līgums neietver, tomēr iekštelpās veikta līgumā iekļautā sienu un pārsegumu siltināšana, pirmā stāva grīdas siltināšana, grīdas seguma atjaunošana. Tāpat atjaunota ūdens novadīšanas sistēma no jumta un zibensaizsardzības sistēmas zemējuma kontūra.

Jumta segumā ieklātie jaunie māla kārniņi pēc izmēra, formas un uzbūves ir ļoti tuvi oriģinālam. Jumtā saglabāti to oriģinālajās vietās septiņi stikla dakstiņi un atjaunotas oriģinālās čuguna jumta lūkas, kādas lika bēniņu apgaismošanai. Renovētais jumts ieguvis jaunu zelmeni.

"Nākamais solis būs iekštelpu un komunikāciju atjaunošana," informē Ilze Goba, Cēsu novada Līgatnes apvienības pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja.

Ēka būvēta ar Vācijai raksturīgo pildrežģa imitācijas fasādi. Renovācijas gaitā notīrīta apmetuma krāsa. Vietās, kur bija tecējis jumts, atklājās bojātas sienas, tāpēc veikta koka konstrukciju protezēšana, nomainot tikai bojāto daļu. Bojātie fazāšu un jumta koka dekoratīvie elementi atsevišķās vietās aizstāti ar protēzi vai kopijām.

Krāsu paleti projekta autors veidojis, pamatojoties uz vēsturisko izpēti. Būvgaldniecības detaļas un dekoratīvie elementi izgatavoti un restaurēti "Rere Meistari" darbnīcā. Ēkas pamatos pamatu vēdināšanas lūkām izgatavotas koka žalūzijas, bet pagraba telpai izgatavoti un iestrādāti koka pakešu logi.

Vēsturiskās ēkas atjaunošanas darbu ierosinātājs ir Cēsu novada Līgatnes apvienības pārvalde, būvprojekta izstrādātājs un autoruzraugs SIA "4E", autoruzrauga pārstāvis Guntis Gradovskis, arhitekte Dace Gradovska. Atjaunošanas un restaurācijas darbus nodrošināja SIA "RERE Meistari", atbildīgais darbu vadītājs Ervīns Koncevičs, būvuzraudzība SIA "Akords U", būvuzraugs Mārtiņš Metāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!