Foto: Unsplash
Latvijā jāizveido centralizētu struktūru, kas būtu atbildīga par digitalizāciju, un šis uzdevums jāuztic politiski pilnvarotai institūcijai jeb valsts līmeņa galvenā informācijas speciālista (Chief information officer) birojam, teikts Ārvalstu Investoru padomes Latvijā (FICIL) nostājas dokumentā attiecībā uz datiem.

Nostājas dokumentā norādīts, ka dati vienmēr būtu jāvāc, jāanalizē, jāsniedz un ar tiem jādalās cilvēku un ekonomikas labā, nevis tikai informācijas iegūšanas nolūkos. FICIL uzskata, ka dati ir viens no galvenajiem virzītājspēkiem lēmumu pieņemšanas kvalitātes un paredzamības, kā arī publisko pakalpojumu efektivitātes uzlabošanai, kas, savukārt, var palīdzēt uzlabot sabiedrības un uzņēmēju uzticību publiskajam sektoram.

Kā skaidro FICIL, lai gan valsts politikas darba kārtībā īpaši datu izmantošanā sociālo jautājumu risināšanā un to veidošanā sabiedrības labā, datu jautājums ir aktualizējies, tomēr, lai panāktu efektīvu datu pārvaldību, Latvijai vēl ir tāls ceļš ejams. "Augstas kvalitātes datu izmantošana var palīdzēt politiķiem un publiskā sektora pārstāvjiem pievērsties sarežģītiem jautājumiem, labāk izprotot, kāda varētu būt dažādu politikas virzienu vai lēmumu ietekme uz sabiedrību un ekonomiku," teikts nostājas dokumentā.

FICIL atkārtoti uzsver nepieciešamību izveidot centralizētu struktūru, kas būtu atbildīga par digitalizācijas centieniem Latvijā. Nostājas dokumentā teikts, ka šo uzdevumu vajadzētu uzticēt politiski pilnvarotai institūcijai jeb valsts līmeņa galvenā informācijas speciālista birojam, kas ir atbildīgs par centralizētas digitālās politikas īstenošanu.

Ārvalstu investoru padome Latvjā uzskata, ka digitālās transformācijas temps un panākumi lielā mērā ir atkarīgi no uzņēmumu un cilvēku digitalizācijas, tāpēc, lai veicinātu digitalizāciju, ir būtiski nodrošināt mērķtiecīgu un uz nākotni orientētu politiku, kas atbilst uzņēmumu un nozares briedumam.

Lai izveidotu centralizētu datu pārvaldības sistēmu, FICIL iesaka ieviest centralizētu datu pārvaldības sistēmu un visu publisko datu pārvaldību publiskajā sektorā. Tāpat FICIL rosina koncentrēties uz datu standartizāciju, izmantojot centralizētu darbības modeli, lai nodrošinātu, ka visām publiskā sektora iestādēm ir vienādas standarta iespējas un tās izmanto vienādus rīkus.

FICIL iesaka valdībai izveidot un ieviest skaidru tiesisko regulējumu datu izmantošanai publiskajā un privātajā sektorā.

Tāpat rekomendēts turpināt īstenot esošās privātā sektora digitalizācijas programmas, ko ir sākusi pašreizējā valdība, un koncentrēties uz dialoga uzturēšanu ar privāto sektoru visa procesa laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!