Foto: Publicitātes foto
"Strādājot pensiju tirgū vairākus gadus, es teju katru dienu saskāros ar lielu skepsi par pensiju sistēmu. Skepse no vienas puses ir saprotama, bet ne līdz galam pamatota," saka uzņēmējs un personīgo finanšu treneris Valters Vestmanis.

Pirmkārt, vairums latviešu uzskata, ka līdz pensijai nenodzīvos. Skatoties oficiālajos datos gan redzams - lielākā daļa līdz pensijai nodzīvo un tur pavada diezgan daudz laika. "Pēc šī brīža datiem vidējais pensionārs Latvijā pensijā pavada aptuveni 16-17 gadus. Tas ir ilgs laiks," saka Vestmanis.

Semināros par finansiālo neatkarību Vestmanis parasti cilvēkiem uzdod jautājumu: "Cik daudz naudas Tev vajadzētu, lai nodzīvotu 16 gadus?" Un atbildēs ātri izskan sešciparu skaitļi.

Otrkārt, daudz ir nācies dzirdēt, ka nekāda pensija nebūs vai arī tā būs ļoti maza. Salīdzinot ar Rietumu valstīm, pirmajā brīdī var likties, ka tur pensijas ir patiešām lielas. Taču patiesībā valsts pensija nekur pasaulē nav rīks, kas nodrošinās patiešām tādas vecumdienas, kādas vēlamies. Tā vietā drīzāk uz valsts pensiju vajadzētu skatīties kā uz drošības spilvenu.

Raugoties datos, redzams, ka arī Rietumos valsts pensijas nemaz nav tik lielas. Patiešām labas vecumdienas ir tikai tiem, kas dzīves laikā par tām ir domājuši paši. "Es pats arī nepaļaujos uz valsts pensiju kā rīku, kas man nodrošinās patiešām tādas vecumdienas, kā gribētos, jo es zinu, ka pensiju sistēma tam nav paredzēta. Tā vietā pensija drīzāk ir kā pabalsts. Bet labām vecumdienām ir jākrāj un jāiegulda pašiem," skaidro Vestmanis.

Šajā video uzņēmējs un finanšu treneris Valters Vestmanis pastāsta par populārākajiem mītiem un patiesībām, kas vijas ap Latvijas pensiju sistēmu.

Šo video piedāvā programma "Neatkarīgais investors" sadarbībā ar "Delfi Bizness", lai skaidrotu, kā efektīvi krāt un ieguldīt, dzīvojot Latvijā. Seko mūsu jaunumiem "Delfi" portālā un pieseko YouTube kanālam "Finansiālā neatkarība". Ja arī tevi interesē attīstīt savas ieguldīšanas prasmes, dodies šeit, lai reģistrētos bezmaksas ieguldīšanas vebināram, kuru jau drīzumā vadīs Toms Kreicbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!