Foto: Shutterstock
Latvijā biokurināmā cenas, kas bija sasniegušas augstāko punktu oktobrī, pazeminās ceturto nedēļu pēc kārtas, izriet no starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" apkopotajiem datiem.

"Baltpool" prognozē, ka Latvijā biokurināmā cenas stabilizēsies un apkures sezonas laikā tām nevajadzētu ievērojami mainīties.

"Baltpool" biokurināmā tirdzniecības izsolē šonedēļ Latvijā fiksētā vidējā īstermiņa biokurināmā darījumu cena bija 43,02 eiro/MWh. 4. oktobra izsolē īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cena bija sasniegusi augstāko punktu – 51,08 eiro/MWh, taču vēlāk biokurināmā cena konsekventi pazeminājās. Šīs nedēļas tirdzniecības izsoles laikā starptautiskajā biokurināmā biržā tika fiksēts arī lielākais ārvalstu darījumu apgrozījums – 906 820,60 eiro.

Cenu pazemināšanās tendence ir vērojama arī Lietuvā, kur biokurināmā cenas samazinās jau septīto nedēļu pēc kārtas un šonedēļ sasniedza 39,73 eiro/MWh. Igaunijā biokurināmais kļūst dārgāks, taču tā cena saglabājas zemākā Baltijas valstīs – 35 eiro/MWh. "Baltpool" cenu indekss tiek atjaunots katru nedēļu pēc ikvienas tirdzniecības izsoles, un tas parāda vidējo īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cenu Baltijas valstīs.

"Biokurināmā cena Latvijā konsekventi pieauga gandrīz pusgadu – šo tendenci veicināja tirgū valdošā nenoteiktība un dominējošās emocijas, kuras izraisīja kara Ukrainā radītā energoresursu krīze, kā arī biokurināmā importa apturēšana no Baltkrievijas. Pašlaik redzam, ka veidojas reālā tirgus cena, kurai apkures sezonas laikā nevajadzētu īpaši svārstīties," – apgalvo "Baltpool" tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis (Vaidotas Jonutis).

Starptautiskajā biokurināmā biržā "Baltpool" tirdzniecības izsoles notiek katru otrdienu. Šobrīd biržā ir vairāk nekā 500 dalībnieku no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Skandināvijas valstīm. Pērn biržas apgrozījums bija 99 687,026 milj. eiro.

Starptautiskā biokurināmā birža "Baltpool" ir elektroniska tirdzniecības platforma, kurā notiek standartizētu biodegvielas produktu tirdzniecības izsoles. "Baltpool" iekļaujas Lietuvas valsts pārvaldītās enerģētikas uzņēmumu grupā "EPSO-G".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!