Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

AS "Sadales tīkls" galvenais uzdevums šogad un arī turpmāk saglabāsies elektroenerģijas sadales tīkla attīstība un stiprināšana, norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Viņš skaidroja, ka nākotnē turpināsies pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem (AER), un kopējais elektroenerģijas patēriņš augs.

"Saistībā ar pašražošanas attīstību to, iespējams, ne vienmēr redzēsim elektroapgādes operatoru apkopotajos datos, taču elektroenerģija kopumā kļūs par arvien būtiskāku energoresursu, attiecīgi turpinās pieaugt kvalitatīvas un ilgtspējīgas elektroapgādes infrastruktūras nozīme," norādīja Jansons, piebilstot, ka 2023.gadā un turpmāk "Sadales tīkla" galvenais uzdevums saglabāsies tīkla attīstība un stiprināšana.

Viņš arī minēja, ka saistībā ar zaļo enerģiju "Sadales tīklam" prioritāri valsts enerģētiskās pašpietiekamības stiprināšanai jānodrošina iespēja kopējā tīklā pieņemt ģenerāciju pašpatēriņam.

"Jau pašlaik mums ir šādi risinājumi, piemēram, nulles vai ierobežota eksporta jaudas pieslēgums, kas ļauj klientiem sadales elektrotīklam pieslēgt elektrostaciju ar mērķi ražot savam tūlītējam pašpatēriņam, bez (vai ierobežota apjoma) enerģijas nodošanas kopējā tīklā arī tad, ja konkrētajā vietā dotajā brīdī pieejamā ģenerācijas jauda rezervēta esošiem vai vēl topošajiem elektrostaciju projektiem," pauda Jansons, skaidrojot, ka šādi pakalpojumi ļaus nodrošināt plašākas iespējas uzņēmumiem ražot elektroenerģiju sava tūlītēja pašpatēriņa vajadzībām.

Viņš arī norādīja, ka 2022.gadā daudz izdarīts saules un vēja ģenerācijas attīstībai, un attīstītāju saplānotie projekti gan pie "Sadales tīkla", gan pārvades operatora AS "Augstsprieguma tīkls" vairākkārt pārsniedz valsts kopējo maksimālo patēriņa slodzi un nepieciešamo ģenerācijas jaudas apmēru.

Jansons skaidroja, ka visu valsts energoapgādi nevarēs balstīt saules un vēja enerģijā un ir nepieciešamas alternatīvas tiem periodiem, kad saule nespīdēs un vējš nepūtīs.

"Jāapzinās arī tas, ka elektroenerģiju vienlaicīgi var ražot tādā apmērā, kas ir atbilstošs patēriņam konkrētā brīdī. Tāpēc īpaši lietderīga šobrīd būtu skaidra valsts stratēģija un koordinēta rīcība sabalansēta elektroenerģijas ražošanas jaudu portfeļa izveidei," norādīja Jansons, uzsverot, ka šis ir arī laiks, kad diskusija par agregācijas pakalpojumu attīstību būtu ļoti vietā, jo jautājums par jaudu plānošanu, "pīķa" patēriņu stundu salāgošanu vēl nekad iepriekš nav bijis tik aktuāls.

"Sadales tīkla" vadītājs pauda, ka bez kopējā energoresursu portfeļa dažādošanas un pārdomātas ģenerācijas-patēriņa jaudas koordinēšanas nebūs iespējams sasniegt valsts enerģētisko neatkarību. Viņš uzsvēra, ka šiem jautājumiem jākļūst prioritāriem, plānojot enerģētikas attīstību valstī, un nav šaubu, ka tie būs jaundibinātās Klimata un enerģētikas ministrijas dienaskārtībā.

Jansons rezumēja, ka 2022.gads ir bijis smags cilvēkiem visā pasaulē, un Krievijas agresīvais iebrukums radīja izaicinājumus, ar ko neviens nebija rēķinājies.

"Nav jaunums, ka krīzes mobilizē, arī šī smagā gada laikā paveikti uzdevumi, kas iepriekšējos gados nenāca viegli, piemēram, Latvijā panākts būtisks izrāviens AER attīstībā," norādīja Jansons, piebilstot, ka savukārt nākamgad galvenais uzdevums ir mērķtiecīgi un pārdomāti turpināt sāktos darbus zaļās enerģijas apmēru palielināšanai, neaizmirstot par energodrošības un balansējošo jaudu nodrošināšanu.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!