Foto: Pixabay

Latvijā šā gada vasarā saules ģenerācija sadales sistēmā piemērotos laikapstākļos spētu saražot vienu trešdaļu visai Latvijai nepieciešamās elektroenerģijas, prognozēts sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" publicētajā Elektroapgādes apskatā.

Operators prognozē, ka aktīvās ražošanas sezonā Latvijā saules ģenerācijas apjoms sadales sistēmā šogad varētu sasniegt 300 megavatu (MW) jaudu. No tiem pa trešdaļai veidos saules paneļi mājsaimniecībās jeb mikroģeneratori, saules elektrostacijas, kas uzstādītas pašpatēriņam, kā arī komerciālie saules parki, kuri ražo elektrību tirdzniecībai.

"Tas nozīmē, ka vasaras mēnešos saules ģenerācija sadales sistēmā piemērotos laikapstākļos spētu saražot jau vienu trešdaļu visai Latvijai nepieciešamās elektroenerģijas," sagaida "Sadales tīkls".

Uzņēmumā arī piemin, ka kopējais ģenerācijas apjoms sadales sistēmā šobrīd ir 370 MW, ieskaitot biomasu, ūdeni, vēju un citus resursus. "Sadales tīkls" prognozē, ka, turpinoties ģenerācijas apjoma pieaugumam, jau samērā drīzā nākotnē var iestāties brīži, kad sadales sistēma būs tik pašpietiekama, lai īslaicīgi nodrošinātu valstī nepieciešamās ģenerējošās jaudas.

"Sadales tīkls" arī secinājis, ka pērn nedaudz pieaugusi elektroenerģijas tirgotāju maiņas dinamika. Dinamika gada ietvaros pamatā saistīta ar tirgotāju aktivitātēm un ar līgumu termiņu cikliskumu. Samazinājums vērojams gada izskaņā, tas skaidrojams ar valsts atbalsta mehānismiem – iedzīvotāji un uzņēmēji mazāk izjūt elektroenerģijas cenu svārstības, tāpēc aktīvi nemeklē izdevīgākus piedāvājumus.

Kopumā tirgotājs pērn mainīts gandrīz 90 000 reižu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, tas ir pieaugums par 11%, bet, salīdzinot ar 2020 . gadu, - par 27% jeb teju 20 000 reizēm biežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!