Foto: Imago/Scanpix/LETA
Par galveno uzņēmējdarbības attīstības risku kļuvusi nenoteikta monetārā politika un kapitāla izmaksu pieaugums – tā domā 35% Eiropas uzņēmumu vadītāju, atklāj jaunākais Eiropas uzņēmumu vadītāju sentimenta pētījums "2023 EY European CEO Outlook Pulse".

Kā otrais nozīmīgākais risks joprojām tiek saistīts ar pandēmiju – 32% uzņēmēju satraucas, ka varētu atgriezties ar Covid-19 saistīti ierobežojumi, kas ietekmētu piegādes ķēdes. Trešais nozīmīgākais attīstības risks Eiropas uzņēmēju redzeslokā ir inflācija un ar to saistītais ražošanas izmaksu pieaugums – to starp riskiem ierindo 31% uzņēmumu vadītāju.

Pieaugošu ģeopolitisku saspīlējumu kā savas uzņēmējdarbības izaugsmes risku min 30% uzņēmumu vadītāju un tikpat satraucas arī par arvien stingrāku regulējošo prasību vidi uzņēmumu darbības galvenajos tirgos. Tāpat, 30% uzņēmumu vadītāju kā attīstības risku min arī pasaules ekonomikas "reģionalizāciju", proti, globālā tirgus fragmentāciju nošķirtos ekonomiku reģionos pretēji savstarpēji savienotām ekonomikām, kurās dominē brīva tirdzniecības un kapitāla kustība.

"Ņemot vērā ārējos riskus, redzam, ka Eiropas uzņēmēju investīciju prioritāte šobrīd ir ieguldījumi savu uzņēmumu esošās darbības stiprināšanā – to norāda 41% uzņēmumu vadītāju. Šīs investīcijas ir vērstas uz dažādu iekšējo ražošanas un pārvaldes funkciju stiprināšanu, lai uzņēmums būtu labākā izaugsmes pozīcijā tad, kad Eiropas ekonomika atsāks dinamiskāku izaugsmi. Kā nākamās investīciju prioritātes šobrīd ir ieguldījumi ilgtspējas jautājumos un savas darbības digitālajā transformācijā – to mums norāda attiecīgi 39 un 37% Eiropas uzņēmumu vadītāju. Domāju, ka līdzīgām prioritātēm ir jābūt arī Latvijas uzņēmējiem, proti, stagnējošas ekonomikas laiks ir piemērots, lai stiprinātu uzņēmumu iekšējo darbību un procesus, lai gatavotos jaunam konkurences cēlienam," stāsta EY partneris, stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols,

Vēl 29% uzņēmumu vadītāju saskata atbilstoša darbaspēka trūkumu kā izaugsmes risku un tikpat bažījas par klimata pārmaiņu ietekmi un spiedienu stiprināt savas darbības ilgtspēju. Savukārt, 28% uzņēmumu vadītāju satraucas par kiberdrošības riskiem savā attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!