Foto: Unsplash

Saules enerģijas sistēmas atmaksāšanās laiks ir atkarīgs no elektroenerģijas cenas, taču vidēji tie ir 5 – 7 gadi, norāda kompānijas "ProElektro" izpilddirektors Ģirts Pēkals.

Saskaņā ar viņa teikto, viena uzstādīta kW saules enerģijas sistēma saražo 1000 kWh elektroenerģijas gadā. Latvijā vidējā elektroenerģijas cena 2022. gadā bija 0,227 EUR/kwh, 2023. gada pirmajā ceturksnī vidējā elektroenerģijas cena bija 0,10 EUR/kwh.

Eksperts uzsver, ka teorētiski ikviens var uzstādīt saules paneļus uz savas mājas jumta. Gadījumos, kad jumta konstrukcija nav piemērota, saules paneļus var uzstādīt arī uz zemes. Šajā gadījumā vienmēr ir svarīgi, lai saules gaisma būtu pēc iespējas intensīvāka, tāpēc ēnainas vietas ar lieliem kokiem nav visai piemērotas. Atkarībā no jumta veida jāpielāgo arī uzstādīšanas leņķis, uzsver Pēkals.

Šobrīd redzams liels pieprasījums pēc saules enerģijas iekārtām un līdz ar to arī pēc atbilstošām valsts subsīdijām. Jāatzīmē, ka, lai gan pieprasījums privātajā sektorā ir nedaudz samazinājies, pieprasījums un vajadzības no uzņēmumu puses turpina pieaugt.

2022. gadā varēja redzēt, ka saules enerģijas pārdošanas apmērs mājsaimniecībām sasniedza 70%, bet komercobjektiem 30%. Kompānijas eksperti sagaida, ka 2023. gadā tiks sasniegts līdzsvars: 50% mājsaimniecībām un 50% komercobjektiem.

Ja elektroenerģijas cena reģionā saglabāsies virs 10 centiem par kWh, Pēkals paredz, ka Baltijā uzstādītais saules paneļu apjoms 2023. gadā sasniegs 1 GW.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!