Foto: Pixabay

Aizvadītajā mēnesī Latvijā reģistrēti 750 jauni uzņēmumi, to kopējam pamatkapitālam sasniedzot 6,68 miljonus eiro, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Lielākā daļa, t.i., 90,4%, no visiem oktobrī reģistrētajiem uzņēmumiem, bijuši sabiedrības ar ierobežotu atbildību. Vairāk nekā puse no tām (412) bijušas mazkapitāla SIA, kas nozīmē, ka to pamatkapitāls bijis mazāks par 2800 eiro.

Vēl bez sabiedrībām ar ierobežotu atbildību oktobrī jauno uzņēmumu pulkam pievienojušies arī 58 individuālie komersanti, 6 ārvalsts komersantu filiāles, 3 pilnsabiedrības, 2 kooperatīvās sabiedrības un pa vienai zemnieku saimniecībai, zvejnieku saimniecībai un individuālajam uzņēmumam.

Teju puse no visiem oktobra jaunajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, bet vēl 16,13% Pierīgā. Starp pārējiem reģioniem lielākais jauno uzņēmumu skaits pagājušajā mēnesī reģistrēts Vidzemē, liecina Lursoft pētījuma dati.

Tie rāda, ka oktobrī Vidzemē reģistrēti 90 jauni uzņēmumi. No tiem lielākais ir Cēsu novadā reģistrētais SIA "ND Koks" ar 4,5 tūkstošu eiro pamatkapitālu. Uzņēmuma kapitāldaļu turētāji ir Nauris un Baiba Palši, kuri SIA "ND Koks" kapitāldaļas savā starpā sadala vienādās daļās.

"Lursoft" izziņā redzams, ka gan Baibai, gan Naurim Palšiem šis ir pirmais uzņēmums. Jānorāda, ka SIA "ND Koks" kapitāldaļu turētāji nav vienīgie, kuri aizvadītajā mēnesī reģistrējuši savu pirmo uzņēmumu.

"Lursoft" izpētījis, ka no visiem 750 jaunajiem uzņēmumiem, kas reģistrēti oktobrī, 50,4% gadījumos to dalībniekam šis ir pirmais uzņēmums.

TOP lielākie uzņēmumi oktobrī pēc pamatkapitāla apjoma:


SIA “Avenue Property 3”: 2,64 miljoni eiro

SIA “Dzintaru prospekts 19”: 2,4 miljoni eiro

SIA “B2Y Holding”: 650 tūkstoši eiro

SIA “Zivju sēta”: 51,5 tūkstoši eiro 
SIA “Health Global Science Technologies”: 50,00 tūkstoši eiro 
SIA “Unimars Anchors & Chains”: 30,00 tūkstoši eiro 
SIA “Eliza Trans”: 20,00 tūkstoši eiro 
SIA “LAVR Holding”: 10,00tūkstoši eiro 
SIA “Baltic Trust”: 10,00 tūkstoši eiro 
SIA “Kaamos SPV 2”: 10,00 tūkstoši eiro 
SIA “DKNB group”: 10,00 tūkstoši eiro 
SIA “Soft Stream”: 10,00 tūkstoši eiro 

Avots: Lursoft

Pamatkapitāla apjoma ziņā lielākais jaunais uzņēmums oktobrī ir SIA “Avenue Property 3”, ko dibinājis vien š.g. augustā reģistrētais SIA “Avenue Property 2”. Jaunais uzņēmums izveidots, atdalot daļu no SIA “Jaunā Teika Ausma”.

"Lursoft" dati rāda, ka SIA “Avenue Property 3” patiesais labuma guvējs ir Arvidas Avulis no Lietuvas. Uzņēmējam patiesā labuma guvēja statuss reģistrēts septiņos Latvijas uzņēmumos, tostarp SIA “Teikums”, SIA “Alfa Construction”.

Otrs uzņēmums oktobrī, kura pamatkapitāls pārsniedz 1 milj. EUR, ir nekustamo īpašumu jomā strādājošā SIA “Cinevilla” dibinātais SIA “Dzintaru prospekts 19”. Jaunā uzņēmuma juridiskā adrese reģistrēta Pērses ielā 2A, Rīgā, kur šobrīd mājvietu raduši seši uzņēmumi.

"Lursoft" izpētījis, ka jaunreģistrētā SIA “Dzintaru prospekts 19” patiesie labuma guvēji ir Krievijas valstspiederīgais Pavel Revenko un Inese Alberte. Kamēr Pavels Revenko šobrīd kā patiesais labuma guvējs reģistrēts 14 uzņēmumos, Inese Alberte ir patiesā labuma guvēja 30 uzņēmumos. To vidū ir SIA “VEF kvartāls”, SIA “Stats Energo” un daudzi citi uzņēmumi.

Oktobrī lielākais uzņēmums ārpus galvaspilsētas ir Dienvidkurzemes novadā reģistrētais SIA “Zivju sēta” ar 51,50 tūkstošu eiro pamatkapitālu, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Jaunajam uzņēmumam ir trīs dalībnieki – Velta Maiga Iesalniece (20%), SIA “Konsultatīvā sabiedrība “Conventus”” (20%) un SIA “ECLO” (60%).

"Lursoft" izpētījis, ka SIA “Zivju sēta” patiesajam labuma guvējam Aivaram Blūmiņam (patiesā labuma guvēja statuss reģistrēts piecos uzņēmumos) pastarpināti caur SIA “ECLO” pieder arī SIA “Zivjaudzētava Gavieze”. Atšķirībā no SIA “Zivju sēta”, kuras juridiskā adrese atrodas Dienvidkurzemes novada Gaviezes pagasta “Zivjaudzētava Gavieze”, vairumtirdzniecības uzņēmums SIA “Zivjaudzētava Gavieze” atrodas Rīgā, Šķūņu ielā 19.

Dienvidkurzemes novadā oktobrī kopumā reģistrēti 12 jauni uzņēmumi, kas no visām pašvaldībām pagājušajā mēnesī ir 14. augstākais rādītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!