Fоtо: Shutterstock

Gada laikā būtisks cenu kritums ir bijis griķiem un garajiem gurķiem, savukārt, piemēram, piena produktu grupa uzrāda nelielu cenu pieauguma tendenci, pētot cenas veikalos, secina Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

Organizācija kopš 90.gadu vidus regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu veikalos. Aprēķinos vidējās cenas mazumtirdzniecības uzņēmumu veikalos tā ņem vērā norādīto cenu zīmēs, nerēķinot ražotāju noteiktās akciju cenas.

Piena produkti

LTA norāda, ka, salīdzinot ar pagājušā gada decembri lielākais kritums grupā ir biezpienam, cena samazinājusies par 0.30 eiro; seko sviests, siers.

Sieriem cenu svārstībā ir novērojama dažādība, "Holandes siera" cena mainījusies no 12.71 eiro uz 10.98 eiro, savukārt "Krievijas siera" cena mainījusies no 12.79 eiro uz 11.71 eiro.

Saldajam krējumam cenu izmaiņas gandrīz nav manāmas. Cenu pieaugums šajā grupā novērojam majonēzei, kura kļuvusi dārgāka par 0,07 eiro.

Kopumā redzama stabila neliela cenu pieauguma tendence, tātad arī pārdošanā piena produktu cenas vairs nemazināsies, secina LTA.

Gaļa un maize

Gada laikā doktora desai cena kritusies par 11%. Sardelēm - par vidēji 0.15 eiro, savukārt cīsiņiem tā ir pieaugusi par 0.28 eiro. Lētāki ir kļuvuši broileri. Kopumā ražošanā gaļas produktu cenas pēc būtiska pieauguma ir nostabilizējušās, tāpēc to cena būs stabila vai nelielu kritumu.

LTA kā pārsteidzošu iezīmi izceļ cenu kritumu griķiem, proti, pagājušā gada decembrī cena bija 4.49 eiro, šobrīd tā ir 3.11 eiro. Otrajā vietā ir rīsi, kuriem cena samazinājusies par 38%.
Cena kritusies arī auzu pārslām, nedaudz lētāka ir manna un milti. Baltmaizei un "Kuršu" maizei cenas samazinājusies par 16% un 12%.

Gandrīz bez izmaiņām cenu ziņā ir sāls un cukurs. Savukārt dārgāki ir kļuvuši makaroni. Tomēr vislielākais cenu pieaugums šajā grupā pelēkajiem zirņiem, cena pieaugusi par 0.53 eiro.

Labības tirgū cenas turpina kristies, tātad arī pārdošanā varētu būt neliels cenu kritums, pieļauj LTA.

Augļi un dārzeņi

Augļu kategorijā cenas samazinājušās tikai diviem produktiem, āboliem par 7% un citroniem – par 2%. Savukārt lielākais cenu pieaugums bija kivi. Mandarīniem un banāniem vidējais cenu pieaugums aptuveni 10% robežā.

Gandrīz visi dārzeņi gada laikā ir kļuvuši dārgāki. Vislielākais cenu pieaugums šajā grupā novērojams burkāniem un sīpoliem -15%. Lielākās izmaiņas novērojamas garajiem gurķiem, pagājušā gada decembrī to cena bijusi 2.59 eiro, bet tagad - 1.51 eiro.

Dzērieni

Arī dzērienu grupai novērojams cenu kāpums. Mazākais sadārdzinājums ir limonādei - par 4% un ūdenim (gāzēts /negāzēts) - 9%. Nedaudz lielāks kāpums novērojams multivitamīnu sulai un šampanietim.

Kafijai cena pieaugusi par 14%. Lielākās cenu izmaiņas šajā kategorijā novērojamas tējām, maisiņu tējai cena pieaugusi 0.66 eiro apmērā, bet beramajai 0.45 eiro apmērā. "Coca-cola" cena gan ir kritusies (aptuveni par 2%) , tas pats attiecas uz tomātu sulu, lēš LTA.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !