Foto: Shutterstock
Pirmkārt, nav rasola, nav svētku – vai ne tā? Un, otrkārt, cik cilvēku, tik rasola veidu un viedokļu, kura ir īstā rasola recepte un kuriem produktiem tajā nav vietas. Vieniem rasola bubulis ir vārīti burkāni, citiem – svaigi sīpoli. Ir mājas, kurās rasolam noteikti jāpiegriež skābs ābols, bet citiem šķiet, ka ar marinētiem gurķiem nav gana, ka noteikti nepieciešams arī svaigais gurķis.

Pērn augošās dzīves dārdzības apstākļos kopā ar kolēģiem nolēmām izpētīt, cik izmaksā rasola bļoda, iepērkoties dažādos veikalos, vai maz varam atļauties celt svētku galdā tik iecienīto ēdienu. Šogad nolēmām rasola indeksa aprēķinu atkārtot, pie reizes uzmetot aci, kā mainījusies iecienīto salātu bļodas cena pa gadu.

Aprēķinā iekļauta visvienkāršākā pamatrecepte četru cilvēku ģimenei:

  • 300 g doktordesas
  • 500 g kartupeļu
  • 380 g zaļo zirnīšu
  • 500 g marinētu gurķu
  • 4 olas
  • 200 g majonēzes
  • 200 g burkānu
  • 100 g sīpolu


Indeksam izmantojām produktu cenas dažādos veikalu tīklos, aprēķinot zemāko iespējamo gala summu par produktu:

  • Izvēlēti produkti ar viszemāko cenu par kilogramu.
  • Cenas fiksētas no 15. līdz 17. decembrim.
  • Tika ņemtas vērā arī atlaides, ieskaitot tās, kas paredzētas lojālajiem pircējiem ar klienta kartēm.

Papildināts 21. decembrī.

Raksta publicēšanas brīdī redakcija pieļāva kļūdu, aprēķinā balstoties uz tirgotāju norādītajām cenām par kilogramu. Par lielu pārsteigumu komandai izrādījās, ka dažādās ķēdēs tiek atspoguļota atšķirīga cena – vieni rēķina cenu par preces bruto svaru, bet citi saviem pircējiem rāda cenu par produkta tīrsvara kilogramu. "Delfi" atkārtoti uzrotīja piedurknes, ķērās pie rasola bļodām un kalkulatoriem, kā arī ekseļiem un pārrēķināja bļodas cenu, salīdzinājumam izmantojot cenu par produkta tīrsvaru.

Atvainojamies par sagādātajām neērtībām un novēlam visiem gaišus un priecīgus svētkus!

Apmeklējām septiņu dažādu zīmolu veikalus. Galvenais secinājums – gandrīz visos aplūkotajos veikalos "izdevīgākā rasola bļoda" kļuvusi lētāka, ja salīdzinām ar pagājušo gadu. Tad pie lētākā svētku mielasta tika "Lidl" apmeklētāji, samaksājot 4,86 eiro. Dārgākās rasola sastāvdaļas bija nopērkamas "Stockmann". Tas nav mainījies arī šogad – iepērkoties šajā veikalā, rasols izmaksās par eiro vairāk nekā pērn.

Ar pagājušā gada rasola indeksu ir iespējams iepazīties šeit.

Stockmann


"Stockmann" salātu bļoda nedaudz sadārdzinājusies – pērn, pērkot produktus rasola pamatreceptei, maltīte četrām personām maksātu 7,11 eiro.

Elvi


"Elvi" rasola indekss 2022. gadā bija 6,39 eiro. Šogad indeksa veidotājiem izdevās atrast izdevīgāku cenu gan kartupeļiem, gan zirnīšiem, gan marinētajiem gurķiem, kas kompensēja doktordesas sadārdzināšanos.

Mego


"Mego" tīkla veikalos rasola indekss pērn bija 6,99 eiro. Indeksa veidotājiem, apkopojot informāciju par izdevīgākajām cenām, palaimējās atrast lētākus marinētos gurķus un olas nekā 2022. gadā.

Top!

"Top!" ir rasola indeksa jaunpienācējs – 2022. gada apskatā šīs ķēdes veikali nebija iekļauti.

Maxima


"Maxima" rasola indekss 2022. gadā bija 5,23 eiro, kas nodrošināja 2. vietu pērnā gada topā.

Rimi


"Rimi" rasola indekss pērn bija 5,65 eiro, šogad vērojamas patīkamas pārmaiņas. Rasols būs, tātad arī svētki!

Lidl


"Lidl" – pagājušā gada "indeksa" uzvarētājs arī šogad saglabājis līdera pozīciju. Atgādinām, ka pērn "Lidl" rasola indekss bija 4,86 eiro.

Tā kā rasols – un parasti ļoti, ļoti daudz rasola – ir neatņemama svētku galda sastāvdaļa, vērtīgi arī noskaidrot, cik tas veselīgs un ko par to domā speciālisti. Rasola anatomija, latviešu niķis svētkos pārēsties un kādas tam var būt sekas – par to vari uzzināt, klausoties podkāstu "Zinātne vai muļķības". Viesos uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča un fitnesa trenere Anna Apsīte:

Ideāla rasola 'anatomija': piecas liktenīgas kļūdas, kas bojā salātu garšu

Foto: Shutterstock


"Rasola nekad nevar būt par daudz" un "nekas nevar būt labāks par otrās dienas rasoliņu". Tīri tehniski šie superpopulārie salāti ir tik vienkārši, ka tur pat īsti nav, ko stāstīt. Novāra visu, kas vārāms, atdzesē līdz istabas temperatūrai, sagriež sastāvdaļas mazos kubiņos, sajauc, pārlej mērci, vēlreiz sajauc, atdzesē un liek galdā. Gatavojot rasolu, galvenais ir nesarežģīt lietas, tādēļ mēs gada nogales svētku priekšvakarā atklāsim visus ideāla rasola "būvēšanas" noslēpumus un knifus.
Lasīt vairāk

Rasola indekss 2022: cik maksā populāro salātu sastāvdaļas dažādos veikalos

Foto: Shutterstock


Cik cilvēku, tik rasola veidu un viedokļu par to, kam ir jābūt šajos salātos. Kurš iestājas pret svaigiem sīpoliem un gurķiem, bet cits – pret burkāniem vai desu. Kāds uzskata, ka rasolam jāizmanto tikai un vienīgi mājās gatavota majonēze. Tieši tur slēpjas šo salātu burvība – katram ir sava recepte, vispareizākā un visgaršīgākā.
Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā', grauzdiņu un pat krabju – kārtu kārtās likti salāti visām gaumēm

Foto: Shutterstock


Svētki, protams, nav iedomājami bez kārtīgas rasola bļodas, taču ir tik daudz citu salātu, kurus pagatavot un baudīt teju nedēļas garumā – no Ziemassvētkiem līdz gadumijai. Īpaši skaisti un estētiski izskatīsies salātu kārtojumi, kas kārtu pa kārtai likti caurspīdīgos traukos, individuālās glāzītēs un citādi ietērpti ēdāju priekam.
Lasīt vairāk

Receptes no grāmatas: olu ēdieni Ziemassvētku galdam no 18. gadsimta un ne tikai


Jau kopš 18. gadsimta pavārgrāmatu autori ir iekļāvuši savos darbos sadaļas ar olu ēdienu receptēm, jo bez tām neiztiek nedz ikdienas, nedz svētku galds. Daudzas no šīm receptēm mūsdienās reti izmanto, taču šie ēdieni var būt lielisks papildinājums Ziemassvētku vai Jaunā gada cienastam.
Lasīt vairāk

Sāc plānot tagad! Tradicionālu un latviešiem tuvu ēdienu receptes svētku galdam

Foto: Shutterstock


Latviešu tradicionālie Ziemassvētki nav iedomājami bez deviņu, divpadsmit vai pat vēl vairāk ēdienu likšanas galdā – tā, lai bagātīgi un pēc paražām, jo nākamajam gadam solītā laime jāķer aiz cūkas šņukura (vai stilba, kā nu pavārs izlēmis). Ar savlaicīgu svētku maltītes plānošanu nenošausi greizi, tāpēc labāk būt gatavam un pagatavojamo recepšu un nepieciešamo produktu klāstu apzināties ātrāk par 23. decembra pēcpusdienu. Ja idejas vēl neraisās – "Tasty" steidz palīgā!
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!