Foto: Shutterstock

Svētki, protams, nav iedomājami bez kārtīgas rasola bļodas, taču ir tik daudz citu salātu, kurus pagatavot un baudīt teju nedēļas garumā – no Ziemassvētkiem līdz gadumijai. Īpaši skaisti un estētiski izskatīsies salātu kārtojumi, kas kārtu pa kārtai likti caurspīdīgos traukos, individuālās glāzītēs un citādi ietērpti ēdāju priekam.

Absolūtā klasika kārtoto salātu žanrā ir "siļķe kažokā" – ar siļķi, bez siļķes, ar bietēm, bez bietēm, lielā traukā likta, vainaga formā kārtota, ar granātābolu karmīnsarkanajām sēkliņām un citiem dekoriem izdaiļota. To vari pagatavot svētkiem kā individuālās porcijās, tā lielā traukā – vienaldzīgo nebūs. Turklāt vēl labāk šie salāti garšos nākamajā dienā.


Taču ir arī tik daudz citu burvīgu salātu recepšu, ko pagatavot! Grauzdiņu, tunča, dārzeņu, siera… atliek tikai atrast īsto trauku vai pasniegšanas formu. Ja salātos paredzēts likt kārtu ar grauzdiņiem vai čipsiem, jāatceras, ka obligāti jāievēro secība, kurā slānī tie jāpievieno. Baltmaizes un graudu maizes grauzdiņi šķidrumu no citām sastāvdaļām uzsūc vieglāk, tāpēc tos jāliek pašā salātu augšā. Rupjmaizes grauzdiņu salātos tos kārto pat divās kārtās, jo šie grauzdiņi ir cietāki. Bet čipsus vienmēr ber pašā virsū, lai tie nepārvērstos kartupeļu putrā.

Bet kā panākt, ka kārtainie salāti izskatās skaisti un pārdomāti noformēti? Te palīgā var nākt dažādu formu trauki. Ja kārtu pēc skaita daudz, izvēlies augstu un caurspīdīgu trauku. Mazākam kārtu skaitam (līdz četrām) izvēlies zemāku trauku vai mazākus trauciņus un kārto katram ēdājam individuālu porciju. Pavisam skaisti izskatīsies, ja mitrākus kārtainos salātus saliksi apaļajā kēksa veidnē ar neaizpildītu vidu – tad kā pirmo kārtu liec to, kas receptē paredzēta pēdējā, bet formu apgāz uzmanīgi otrādi, talkā ņemot lielu šķīvi.

Kārtainie suši salāti, krabju salāti glāzītēs, sāļā torte ar šampinjoniem vai svaigo salātu kārtojums – kaut ko var atrast katra ēdāja gaumei. Ja nespēj izvēlēties, palīdzēs receptes no "Tasty" plašās pavārgrāmatas. Lai garšīgi!

Siļķe kažokā engurnieku gaumē

Foto: DELFI

Kurš teica, ka siļķes kažokam jābūt biešu lillā? Engurnieki daudzas lietas dara pēc sava prāta, un, ja viena Engures saimniece ir izlēmusi, kāds būs viņas siļķes kažoks, tad lai jūra krāc un vēji pūš, bet neko tu viņai nepadarīsi: tāds tas kažoks arī būs. Mēli var norīt kopā ar visām kalorijām!

Lasīt vairāk

Kārtainie mencu aknu salāti svētku galdam

Foto: Shutterstock

Kad rasols un siļķe "kažokā" apnikuši, izmēģini ko jaunu – salātu kārtojumu ar mencu aknām. Šī kārtojuma pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte svētku galdam.

Lasīt vairāk

Romantiskā siļķe 'kažokā'

Ja tavs sirdsāķītis nav saldummīlis un ne acu galā necieš sirsniņkonfektes, rozā zefīrus un putukrējuma kūkas, tad jādomā radošāki veidi, kā mīļotajam sarūpēt patīkamu pārsteigumu Valentīna dienā, kāzu jubilejā vai kādā citā romantiskā svinamdienā. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārši realizējamu ideju – savu versiju par tradicionālo siļķi "kažokā", kas šoreiz veidota sirds formā.

Lasīt vairāk

Siļķes un mazsālīta laša kārtojums ar bietēm un kausēto sieru

Foto: Privātais arhīvs

Kad "siļķe kažokā" apnikusi, laiks izmēģināt ko jaunu – gardo mazsālītā laša un siļķes kārtojumu ar bietēm un kausēto sieru. Recepti svētku galdam iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Svaigie kārtainie salāti ar pikantu ķiploku mērcīti

Foto: Shutterstock

Kārtu kārtās likti svaigie salāti ar pazīstamām sastāvdaļām – Ķīnas kāpostu, tomātiņiem, olīvām, marinētiem šampinjoniem, iepriekš saceptu vistas fileju un daudz ko citu. Salāti īpaši skaisti izskatīsies augstā caurspīdīgā traukā.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' ar āboliem

Foto: DELFI

"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.

Lasīt vairāk

Kārtainie suši salāti ar lasi un avokado

Foto: Privātais arhīvs

"Suši mūsu ģimenē ir ļoti iecienīti, tādeļ jau kādu laiku gribēju pamēģināt mājās pagatavot suši salātus. Uztaisīju, vakarā nogriežam katrs pa gabalam, ēdam, bet kaut kā nedzirdu sajūsmas saucienus. Man pašam arī liekas, ka kaut kā pietrūkst - salāti tādi pliekani, jūtos vīlies. Tad atcerējāmies par sojas mērci! Uz šķīvja malas uzlikām trauciņu, kur pamērcēt dakšiņu. Vienkārši super! Kārtējais pierādījums, kā viena sastāvdaļa var izmainīt visa ēdiena garšu!" tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Kārtainie čipsu salāti 'uz ātru roku'

Foto: Privātais arhīvs

"Sastāvdaļas nav iepriekš ne jācep, ne jāvāra, tādēļ salātus var "uzburt" 10 minūtēs. Visas sastāvdaļas liek pēc garšas un ņemot vērā izvēlētā trauka lielumu. Ātri, lēti, garšīgi," tā iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Elīna Drezova.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti ar sieru, vistu un sēnēm

Jaunas vēsmas uz svētku galda – salātu kārtojums ar sieru, vistu un sēnēm. Sastāvdaļu daudzums ir norādīts aptuvens, jo tas ir atkarīgs no trauka lieluma. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Kažoks bez siļķes'

"Man tik ļoti sakārojās nobaudīt šos kārtainos salātiņus, ka tie pat īsti savilkties nepaspēja, kad jau ķēros pie dakšiņas. Īsts gardums gan svētkiem, gan ikdienai!" tā pārbaudītu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kārtainie dārzeņu salāti ar sieru un grauzdiņiem

Foto: DELFI

Svinību reizēs neiztikt bez klasikas – rasola, bet, ja tam ir pateikts stingrs nē, tad jādomā alternatīvas. Viena no tām var būt kārtainie dārzeņu salāti ar kraukšķīgiem grauzdiņiem, kuri smeķēs arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Lasis baltā 'kažociņā' - sātīgi kārtainie salāti

Foto: DELFI

Ierasto siļķi "kažokā" pamēģini aizstāt ar mazsālīta laša kārtojumu - viesi būs sajūsmā! Šādu variāciju baudīju zivju restorānā "Nar&Sharab", viesojoties Azerbaidžānā un gara acīm redzu, ka šie salāti var uzsākt uzvaras gājienu arī Latvijas virtuvē.

Lasīt vairāk

Kārtainie suši salāti ar mazsālītu lasi un avokado

Foto: DELFI

Tie, kuriem garšo Aļaskas maki suši ar lasi, avokado un krēmsieru, novērtēs šos salātus, kas ir gluži kā iecienīto suši rullīšu lauku radinieks, jo ne vienmēr sanāk atlicināt laiku suši tīšanai!

Lasīt vairāk

Kārtainie grauzdiņu, siera un kukurūzas salāti

Foto: Shutterstock

Viegli īstenojama ideja darbdienu maltītei vai viesu uzņemšanai. Ātri, vienkārši, garšīgi!

Lasīt vairāk

Kārtainie siera salāti franču gaumē

Foto: Kadrs no video

Šo salātu pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte gan ikdienai, gan svētku galdam. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Kārtainie pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: DELFI

Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Kārtainie tunča salāti ar sieru

Foto: Shutterstock

Ja rasolu pagatavot nepietiek laika, lieliska alternatīva ir kārtainie tunča salāti.

Lasīt vairāk

Tunča kārtainie salāti

Foto: Shutterstock

Tunča kārtainie salāti pagatavojami 15 minūtēs - ideāli piemēroti svētkiem, kad negribas ilgi kavēties virtuvē maltītes gatavošanai.

Lasīt vairāk

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Baklažāni kažokā veģetāriešiem un visēdājiem

Foto: No privātā arhīva

Siļķei kažokā vasarā par karstu! Taču baklažānu dzimtene ir Ķīna un Indija, tāpēc baklažāniem karstumiņa nekad nav par daudz. Baklažāni kažokā ir garšīga, veģetāra, krāsaina, augu pasaulē balstīta maltīte, kas ar garantiju garšos arī neveģetāriešiem. Šo krāsaino “kūku” droši var piedāvāt arī bērniem - recepti pārbaudījusi, gatavojusi un iesaka dvīņu mamma Ilze Kraukle, kuras "Instagram" kontā @kraukleni_gatavo atradīsi vēl daudzas bērniem un veģetāriešiem draudzīgas ēdienu idejas.

Lasīt vairāk

Kārtainie salāti 'Mimoza' ar zivju konserviem

Foto: Shutterstock

"Mimoza" – izcili garšīgi kārtainie salāti ar lasi vai citiem zivju konserviem.

Lasīt vairāk

Krāšņais svētku salātu kārtojums

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, skaists un garšīgs vistas salātu kārtojums – īsti piemērots svētku galdam.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar kukurūzu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojami salāti, kas svētku reizēs svinīgākam noformējumam var tikt pasniegti glāzītēs. Tādā gadījumā sastāvdaļas liec kārtās un nemaisi. Bet ātrai apēšanai visu samaisi bļodā un baudi klasiku nedaudz citādākā variācijā.

Lasīt vairāk

Salātu kārtojums ar šampinjoniem un citiem dārzeņiem jeb sāļā torte

Foto: DELFI

Svētku salātu kārtojums, kas būs lieliska alternatīva rasolam – šampinjonu un citu dārzeņu kārtojums. Ja ir vēlēšanās, bez gaļas var iztikt.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Salāti ar konservētu skumbriju un mazsālītiem gurķiem

Foto: Shutterstock

Gards un no skata varen glīts salātu kārtojums, kas priecēs ne vien punčus, bet arī acis. Salātiem sāli papildus pievienot nav nepieciešams, jo pietiks ar skumbrijas un mazsālīto gurķīšu sāļumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!