Gads finanšu pasaulē iesācies labi. Amerikāņu tehnoloģiju uzņēmumi vērtībā aug griezdamies, un arī citos tirgos vērojamas pozitīvas tendences, neskatoties uz to, ka monetāro uzraugu noteiktās procentu likmes ir gana augtas. Par to, vai pozitīvais noskaņojums saglabāsies un kāpēc trīs lielās tehnoloģiju kompānijas investorus vairs tik ļoti neaizrauj, raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja "SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Pagājušā gada izskaņā akciju tirgi, paredzot inflācijas sarukumu, sāka izaugsmi, gan ASV, gan Eiropā uzņēmumu akciju cenas kāpa. Japāna, kuru inflācija nebija skārusi tik ļoti kā pārējo pasauli, arī pieredzēja desmitgadēm nebijušu akciju vērtības kāpumu.

"S&P 500" apsteidza vēsturi

Lāriņš, atskatoties uz šī gada sākumu, norāda, ka ASV akciju indeksam "S&P 500", ko bieži vien uzskata par vērtspapīru pasaules barometru, februāris bija netipiski labs mēnesis. "Februāris vidēji bijis nīkulīgs," saka "SEB bankas" eksperts, norādot, ka šogad indekss pieaudzis par 5% un arī līdz 20. martam gājis labi.

"Viss turpinās," bankas pārstāvis saka, tomēr piebilst, ka arī globāli ir sektori, kuriem neklājas tik labi, piemēram, celtniecība un attiecīgi arī hipotēku izsniegšana. Vienlaikus, sevišķi ASV, ekonomika virzās uz priekšu, nav lielu bezdarba uzliesmojumu, un tāpēc nav paredzams, ka šobrīd tirgos varētu gaidīt būtiskas lejupslīdes, pie nosacījuma, ka nenotiek kas neparedzēts.

Viena lieta, ko Lāriņš investoriem piekodina, – ASV vēlēšanu, kur sacentīsies demokrāts Džo Baidens un republikānis Donalds Tramps, rezultāti varētu ietekmēt tirgus dažādos veidos. Raidījuma vadītājs Kuzikovs piebilst, ka Trampa iepriekšējās prezidentūras laikā tirgos bija pozitīvs noskaņojums, savukārt Lāriņš atbild: "Divreiz vienā upē neiekāpsi." Attiecīgi arī investoriem, kuri vēlas fokusēties uz ASV, jāpatur prātā šis potenciālais "melnais gulbis".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!