Foto: Shutterstock

"Swedbank" peļņa Latvijā 2024. gada pirmajā ceturksnī bijusi 65 miljoni eiro (iepretim 61 miljonam pērnā gada pirmajā ceturksnī), liecina bankas sniegtā informācija.

Saskaņā ar tās skaidrojumu peļņas pieaugumu sekmējis kredītuzkrājumu atbrīvošanas efekts un augstāki ienākumi.

Kopējie bankas izdevumi pirmajā ceturksnī ir sasnieguši 36 miljonus eiro (31 miljons pērnā gada 3 mēnešos). Šajā ceturksnī tika atbrīvoti kredītuzkrājumi 3 miljonu eiro apmērā (1 miljons eiro izveidotu kredītuzkrājumu pērn).

Saistībā ar kredītu procentu kompensāciju hipotekāro kredītu ņēmējiem bankas nodevas maksājums par 1. ceturksni sasniedzis teju 10 miljonus eiro, un visi bankas klienti, kas kvalificējās atbalsta saņemšanai, ir to jau saņēmuši.

Tīrie procentu ienākumi 2024. gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, ir palielinājušies par 15 miljoniem eiro, kamēr tīrie komisiju ienākumi bija nemainīgi.

Finansēšanā bankas kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 5%. Mājsaimniecību kreditēšanas apjomi palielinājušies par 8%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palielinājies par 1%.

Depozīti, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, ir pieauguši par 5%. Mājsaimniecību depozīti pieauga par 5%, kamēr uzņēmumu depozīti par 7%. 

“Swedbank” Latvijā skaidrās naudas pieejamībai uztur 360 bankomātu tīklu. 230 bankomāti atrodas ārpus Rīgas. Savukārt klātienes klientu konsultēšanai banka uztur 21 filiāli, no kurām 12 atrodas reģionos.

“2024.gada pirmajā ceturksnī inflācijas rādītāji eirozonā pamazām tuvojas Eiropas Centrālās bankas nospraustajam mērķim, kas aktuālu padara jautājumu par iespējamu pakāpenisku ECB noteikto likmju samazinājumu jau šogad. Vienlaikus ekonomistu prognozes liecina, ka pēc stagnējošas ekonomiskās situācijas pērn, šogad ir potenciāls tautsaimniecības straujākai attīstībai. Augstās inflācijas posms ir pārvarēts, un šobrīd Latvijas, kā arī citu valstu, izaicinājums ir atdzesēto ekonomikas dzinēju restartēt ar lielāku jaudu,” komentē Lauris Mencis, “Swedbank Latvija” valdes priekšsēdētājs.

“Swedbank” finansējuma dati liecina, ka 30% mājokļu kredītu tiek izsniegti īpašuma būvniecībai vai iegādei reģionos. Lielākā attīstība notiek Vidzemē – Valmieras, Siguldas, Limbažu un Cēsu novados, Kurzemē – Talsu, Tukuma, Ventspils, Saldus un Kuldīgas novados, kamēr Latgalē un Zemgalē vairāk finansējuma izlietots Madonas, Rēzeknes, Jēkabpils, Aizkraukles un Jelgavas, Dobeles un Bauskas novados. Papildus arī pieaugums vērojams līzinga darījumos. Privātpersonu klienti aktīvi izmanto iespēju saņemt gan valsts atbalstu, pērkot videi draudzīgus spēkratus, gan mainīt autoparku kopumā – privātpersonu līzinga portfelis uzrāda pieaugumu par 14% gada laikā.

Uzņēmumu finansēšanā, līdzīgi kā privātpersonu gadījumā, liela rosība bijusi ne tikai Rīgā un ap Rīgu, bet arī reģionos. Ja neskaita Rīgu un Pierīgu, tad uzņēmēji aktīvi piesaistījuši finansējumu arī Valmieras, Siguldas, Cēsu, Baldones, Vecumnieku, Olaines, Jelgavas, Daugavpils, Preiļu, Rēzeknes, Saldus, Aizputes, Liepājas un Ventspils pusē. Triju mēnešu laikā uzņēmumiem izsniegti 144 miljoni eiro, no kuriem 44% finansējuma izsniegti tieši reģionos. Liela juridisko klientu aktivitāte arī novērota līzinga darījumos.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!