Foto: Shutterstock

Aptuveni trešdaļa jeb 32% uzņēmumu vadītāju Eiropā šobrīd ir optimistiskāki par globālo ekonomisko izaugsmi nekā tie bija pirms gada, kamēr 56% uzskata, ka situācija nav mainījusies, liecina "EY" uzņēmumu vadītāju viedokļu pētījums "CEO Outlook Pulse", kas ir veikts šī gada martā un aprīlī visā pasaulē.

Vairāk nekā puse jeb 53% uzņēmumu vadītāju Eiropā sagaida augstākus ieņēmumus salīdzinājumā ar situāciju pirms gada, bet pat 60% vadītāju šobrīd plāno augstāku uzņēmuma peļņu.

Tikai 12% uzņēmumu vadītāju noskaņojums par ekonomisko izaugsmi šobrīd ir pasliktinājies salīdzinājumā ar situāciju gadu atpakaļ un tikai 9% vadītāju šobrīd ir pesimistiskāki par uzņēmuma peļņu, kamēr tikai 8% šobrīd ir sliktākās domās par ieņēmumu pieaugumu.

"Uzņēmēji, tostarp Latvijā, jau ilgāku laiku saskaras ar vienām un tām pašām problēmām un veidojas pārliecība, ka ar tām ir iespējams tikt galā. Proti, vadītāji ir pieskaņojušies augstākām kapitāla izmaksām, pārskata savus investīciju plānus un ir piemērojušies ģeopolitikas riskiem, tostarp dažādiem piegāžu traucējumiem un sankciju atbilstības jautājumiem. Īsumā, vadītāji ir pieraduši pie esošās situācijas un jaunas pārmaiņas tiek gaidītas tagad jau ar mērenu optimismu," saka EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

"CEO Outlook Pulse" pētījums parāda arī, ka tuvākajiem 12 mēnešiem uzņēmumu vadītāju augstākā prioritāte ir veikt ieguldījumus mākslīgā intelekta risinājumos, lai panāktu straujāku izaugsmi un darbības efektivitāti – tā uzskata 47% uzņēmumu vadītāju pasaulē. Kā otra svarīgākā prioritāte tiek minēta datu drošības stiprināšana, kā domā 45% uzņēmumu vadītāju, bet vēl 38% atzīmē nepieciešamību samazināt un kontrolēt izmaksas katrā uzņēmuma darbības posmā.

"Interesanti, ka 12 mēnešu prioritātes nedaudz atšķiras no ilgāka termiņa, proti, kā tuvāko trīs gadu augstāko prioritāti 43% uzņēmumu vadītāji nosauc ilgtspējas nodrošināšanu, bet ieguldījumus mākslīgajā intelektā izceļ vien 34% vadītāju. Tas parāda, ka šobrīd notiek asa sacensība par mākslīgā intelekta iespēju izmantošanu un uzņēmumi nevēlas atpalikt no konkurentiem, kamēr ilgākā termiņā vadītāji saprot, ka galvenais fokuss būs jāvelta uz uzņēmuma darbības ilgtspēju," turpina Krols.

EY pētījums arī atklāj, ka ilgtspējas jautājumi nostiprinās uzņēmumu vadītāju dienaskārtībā, proti, 51% uzņēmumu vadītāju Eiropā atzīst, ka ilgtspēja šobrīd viņu uzņēmuma ir svarīgāks jautājums nekā tas bija gadu atpakaļ. Tomēr 27% uzņēmēju arī atzīmē, ka pēdējo 12 mēnešu laikā ir samazinājuši ilgtspējas prioritātes nozīmi finanšu apsvērumu dēļ vai citu prioritāšu iespaidā.

EY "CEO Outlook Pulse" pētījumā EY sadarbībā ar FT "Longitude" aptaujāja 1200 lielo uzņēmumu vadītājus 21 valstī. Pētījums veikts 2024. gada martā un aprīlī. Papildus pētījumā aptaujāti arī 300 investīciju uzņēmumu vadītāji, arī 21 valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!