Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (13.05.-17.05.) notikumu apkopojumu.

Izpārdod "DelfinGroup"

Nebanku kreditētāja "DelfinGroup" lielākie akcionāri tuvāko pāris nedēļu laikā publiskā piedāvājumā vēlas izpārdot daļu sev piederošo akciju. Lai gan sākotnēji tirgus uz to reaģēja piesardzīgi un biržā akcijas varēja iegādāties lētāk, jau pēc pāris dienām cena bija pakāpusies, un pirmdien tā bija pāri 1,09 eiro. Tāda tā palika arī teju visu atlikušo nedēļu. "Delfi Bizness" jautāja ekspertiem, vai tā ir ierasta prakse un vai jābaidās, ka lielākie akcionāri "pamet kuģi"?

Uzzināt vairāk.

Depozītu vilciens aizbraucis

Eiropas Centrālā banka (ECB) procentu likmes pēdējo reizi palielināja 2023. gada septembrī. Kopš tā laika tirgus dalībnieki ar lielu uzmanību vērojuši katru ECB sēdi, lai "ķertu" signālus par iespējamo likmju samazinājumu. Pēdējā laikā gan šādi mājieni izskanējuši aizvien biežāk, kas licis uz leju slīdēt Euribor likmēm, kuras rāda, par kādu cenu eirozonas bankas ir gatavas aizdot līdzekļus eiro valūtā citām bankām. Augot ECB likmēm, pieauga arī banku depozītu likmes. Taču, reaģējot uz jaunajiem signāliem, arī bankas sākušas pakāpeniski samazināt depozītu likmes.

Uzzināt vairāk.

Saldējums un internets

Nereti vasaras periods ir laiks, kad daudzi jaunieši uzsāk savas pirmās darba gaitas, tādējādi būtiski palielinot kabatas naudas apjomu. Šajā laikā vecāku vidū īpaši aktuāls kļūst jautājums par bērnu finanšu pratību un tēriņu tendencēm. Kam bērni atvēl lielākos naudas līdzekļus un ko vecākiem ņemt vērā, tuvojoties vasaras sezonai, skaidro "Luminor" bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no tirgiem

  • Eiropa plusos. Trešdien un ceturtdien ASV tirgos akciju cenas kritās, investoriem bažījoties, ka procentu likmju samazinājums varētu tuvākajā laikā nepienākt. Tikmēr Eiropas tirgos gan bija novērojams akciju cenu kāpums, jo ECB ir devusi spēcīgus signālus, ka tuvākajā laikā varētu tikt samazinātas procentu likmes. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 0,9% līdz 38 111,48 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,6% līdz 5235,48 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 1,1% līdz 16 737,08 punktiem. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par 0,6% līdz 8235,15 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 kāpa par 0,6% līdz 7978,51 punktam, bet Frankfurtes biržas indekss DAX palielinājās par 0,1% līdz 18 496,79 punktiem.

  • Naftas cena krīt. Nākotnes līgumu cenas par naftu, kā ziņo medijs "Bloomberg", jau trešo dienu pēc kārtas saruka. Aizvadītajās dienas cenas kritušās par vairākiem procentiem, investoriem paredzot, ka lielāko pasaules naftas ieguvēju organizācija OPEC+ nedēļas nogales tikšanās laikā nelems par naftas ieguves apjomu samazināšanu. Tas galvenokārt tiek pamatots ar mazliet lielāku pieprasījumu no ASV un OPEC+ valstu nepieciešamību palielināt savus ieņēmumus.

  • Indijas izaugsme. Pasaules apdzīvotākās valsts Indijas ekonomika fiskalajā gadā, kas beidzās martā, pieredzējusi izaugsmi par apmēram 8%. Indija pēdējo gadu laikā, pateicoties straujajai ekonomikas attīstībai, izpelnījusies arī ārvalstu investoru uzmanību, raksta "Bloomberg".

  • Iegulda Ķīnā. Saūda Arābijas riska kapitāla firma "Prosperity7 Ventures" pievienojās jaunākajai finansēšanas kārtai topošajam ķīniešu jaunuzņēmumam "Zhipu AI", kļūstot par pirmo zināmo ārvalstu uzņēmumu, kas atbalsta Ķīnas centienus ielauzties mākslīgā intelekta jomā. "Zhipu AI" vērtība, kā lēš "Bloomberg", ir ap trim miljardiem ASV dolāru.

  • Jauns ieguldījums. Energoresursu tirdzniecības uzņēmums "Virši-A" investējis 2,2 miljonus eiro jaunas degvielas uzpildes stacijas izveidē Siguldā. Tādējādi patlaban "Virši" tīklā ir 75 degvielas uzpildes stacijas.

  • Pārmaiņas. "Indexo bankai" no pirmdienas kā finanšu jomas vadītāja pievienosies Ivita Asare. Savukārt līdzšinējā bankas valdes locekle Tīna Kukka, kura vadīja licencēšanas projektu un finanšu jomu, amatu atstās. Asarei ir vairāk nekā 20 gadu pieredze dažādos ar finanšu pārvaldību saistītos amatos banku nozarē. Tostarp no 2001. līdz 2019.gadam Asare vadīja dažādas finanšu, uzraudzības un biznesa plānošanas jomas "Nordea Bank" Latvijas filiālē un vēlāk arī "Luminor Bank" grupā. No 2017.gada Asare bija arī "Luminor Bank" Latvijas filiāles valdes locekle.

  • Dividendes. Nebanku kreditētāja "DelfinGroup" akcionāri nolēmuši dividendēs izmaksāt vairāk nekā 1,2 miljonus eiro.

  • "Madara" turpina augt. "Madara Cosmetics" koncerna auditētais apgrozījums 2023. gadā bija 20,234 miljoni eiro, kas ir par 8,2% vairāk nekā 2022. gadā, bet koncerna peļņa pieaugusi par 42,5% - līdz 1,597 miljoniem eiro.

  • Jauna iespēja. "Hanseatic Alternative Investments AIFP", Latvijas Bankā reģistrēts alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks, nule kā paziņojis par Latvijā pirmā īres dzīvokļu ieguldījumu fonda "Hanseatic sustainable residential real estate fund I" apliecību emisijas uzsākšanu, informē uzņēmumā. Fonda darbības periods būs pieci gadi un minimālais ieguldījums 20 000 eiro (vienas apliecības nominālvērtība 1000 eiro).

Finanšu tirgi

Kāpēc eiropietim ieeja "Bitcoin" ETF ir liegta, un kādas ir iespējas pievienoties ballītei

Daudzos investoros interesi raisījuši ASV finanšu milžu izveidotie "Bitcoin" biržā tirgotie fondi jeb ETF. Eiropiešiem tādi nav pieejami, bet, kā raidījumā "Nākotnes kapitāls" skaidro "SEB bankas" eksperts Oļegs Andrejevs, ir dažas citas iespējas, ko investori var apsvērt.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs arī iegulda Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +12,36%;

  • Raivis Vilūns: +19,91%;

  • "SEB Roboinvestors": +19%.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!