Foto: LETA
Gatavojot 2012. gada budžetu nebūs jārunā par nodokļu pieaugumu, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa nelielu pieaugumu, piektdien intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" sacīja finanšu ministrs Andris Vilks.

"Līdz šim tas [nekustamā īpašuma nodoklis] nebija liels, tas ir apmēram vidēji 10 lati gadā. Šis nodoklis Latvijas vidējā algā aizņem mazu daļu. Jebkurā attīstītā pasaules valstī brīnītos – kā nākas, ka liekat lielākus citus nodokļus, bet nevēlaties iekasēt īpašuma nodokli tādā apmērā, kādā tas pasaules praksē ierasts," intervijā norāda Vilks. Ministrs intervijā saka, ka te pakāpenisks neliels pieaugums ir atbalstāms, taču reizē ar neapliekamā minimuma celšanu, kā arī sakārtotu kadastra novērtējumu.

"Mums ir jāuzmanās no citiem nodokļiem, kuros tiešām esam tuvu sarkanajai līnijai, – tas ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, pārāk mazs neapliekamais minimums un lielas sociālās apdrošināšanas iemaksas," intervijā saka Vilks.

Ministrs uzskata, ka par Pievienotās vērtības nodokli var diskutēt, tur vēl var atrast argumentus, kādēļ jāpaaugstina samazinātās likmes. "Varam diskutēt par nekustamā īpašuma nodokli, azartspēļu nodokli, akcīzes nodokli," saka Vilks.

"Esmu pārliecināts, ka, gatavojot 2012. gada budžetu nebūs jārunā par nodokļu pieaugumu, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa nelielu pieaugumu," norāda Vilks. "Vienlaikus mēs runājam, ka 2013. un 2014. gadā būtu jāpanāk iedzīvotāju ienākuma nodokļa izlīdzinājums visās trijās Baltijas valstīs, mums jāatgriežas pie 20% likmes. Jāvērtē arī sociālās apdrošināšanas iemaksas. Taču mums jāredz, kas notiks ar budžetu, jāskatās, cik 2014. gadā būs nodarbināto, un jāaprēķina, vai sociālās apdrošināšanas budžetā tuvākajā gadā neveidosies liels caurums. Jāvērtē pensiju sistēmas ilgtermiņa vīzija," par nākamo gadu plāniem runā Vilks.

Vilks uzskata, ka šobrīd ir svarīgi uzlabot nodokļu iekasēšanu no tiem, kas negrib maksāt. Ja būs sabiedrības atbalsts, būs arī mazāk jādomā par nodokļu pieaugumu. "Uzņēmēji ir ieinteresēti legalizēt un uzrādīt savus ieņēmumus, un norādīt uz tām jomām, kas būtu sakārtojamas, lai nebūtu aplokšņu algas un izvairīšanās no viena vai otra nodokļa. Tie uzņēmēji, kas grib godīgi strādāt, redz, ka viņiem strādāt traucē tie, kas nodokļus nemaksā vai maksā daļēji," saka ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!