Foto: AFI
Valstij un bijušajiem AS "Parex banka" akcionāriem tā arī nav izdevies vienoties par 2008.gada novembrī slēgtā Ieguldījuma līguma atslepenošanu, ar kuru valsts par diviem latiem no Valērija Kargina un Viktora Krasovicka pārņēma 51% bankas akciju.

Ka sarunas par konfidencialitātes statusa noņemšanu šim līgumam aizsākās jau 2009.gada vasarā, taču gada laikā vienošanās netika panākta.

Pēc tam, kad šā gada martā prasību pret valsti tiesā iesniedza Kargins un Krasovickis, šis jautājums aktualizējās, jo prasītāji cita starpā ir lūguši izvērtēt, vai konfidencialitātes statuss ieguldījuma līgumam ir pamats viņu prasības izskatīšanai slēgtā tiesas sēdē, ko viņi nevēlētos, vai arī lieta skatāma publiskā procesā. Viņu advokāts Uģis Grūbe iepriekš norādīja, ka līdz tiesas lēmumam šajā jautājumā prasītāji nolēmuši atturēties no sīkas pretējās puses pieļauto ieguldījuma līguma pārkāpumu un pašu līguma nosacījumu analīzes.

FM jau 2009.gada vasarā vērsās pie Kargina un Krasovicka ar lūgumu piekrist "Parex bankas" pārņemšanas līguma publiskošanai. Ministrija tolaik uzsvēra, ka tādējādi tiktu nodrošināta iespēja publiskajā telpā sniegt objektīvu informāciju par bankas pārņemšanu, jo patlaban pārņemšanas līgums paredz, ka tā saturs ir stingri konfidenciāls. Vairākus mēnešus turpinājās sarakste ar bijušo akcionāru pārstāvjiem par līguma atslepenošanas nosacījumiem, tomēr piekrišana no Kargina un Krasovicka puses netika saņemta.

Kargina un Krasovicka advokāts Uģis Grūbe sacīja, ka savulaik FM patiešām ierosinājusi noņemt konfidenicalitātes statusu, taču tikai ieguldījuma līgumam. Kargins un Krasovickis piekrituši tam, taču ar nosacījumu, ka tiek publiskoti arī galvenie dokumenti par bankas stāvokli pārņemšanas laikā.

Viņi piekrituši ieguldījuma līguma publiskošanai, ja tiks publiskota arī advokātu biroja "Eversheds/Bitāns" veiktā padziļinātā juridiskā pārbaude un vismaz divi auditoru atzinumi, ko tajā laikā pasūtīja VAS "Latvijas hipotēku un zemes banka" (Hipotēku banka") un Privatizācijas aģentūra (PA), bet apmaksāja Kargins un Krasovickis no saviem līdzekļiem.

Pēc Kargina un Krasovicka domām, tas radītu pilnīgāku iespaidu par situāciju, taču tam, savukārt, nepiekrita FM, un tā tas arī palika, atzīmēja Grūbe.

Jau ziņots, ka FM savulaik apgalvoja, ka "Parex bankas" bijušie akcionāri nav piekrituši bankas pārņemšanas līguma publiskošanai.

"Parex bankas" pārņemšanas līgums paredz, ka tā saturs ir stingri konfidenciāls, izņemot likumā, Latvijas valdības rīkojumā vai jebkuros citos piemērojamos noteikumos minētus gadījumus.

Jau ziņots, ka valsts "Parex banku" pārņēma 2008.gada 8.novembrī.

2008.gada 10.novembra vēlā vakarā toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris (TP), "Hipotēku bankas" toreizējais prezidents Inesis Feiferis un Kargins parakstīja līgumu, kas paredz "Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu "Hipotēku bankas" īpašumā.

Par šīm akcijām to līdzšinējiem īpašniekiem Karginam un Krasovickim katram tika samaksāts viens lats.

Vēlāk valsts pārņēma arī pārējās bankas akcijas, un patlaban "Parex" 83,07% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pārēja uz jaunizveidoto "Citadele banku". Kopš tā brīža "Parex banka" darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!