Foto: LETA
Valsts drošības iestādei būs jāveic pārbaude, vai Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatam izvirzītais Latvijas Bankas konsultants juridiskajos jautājumos Pēteris Putniņš atbilst nepieciešamajām likuma prasībām, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam.

FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Marija Makareviča aģentūrai LETA apstiprināja, ka FKTK padomes locekļiem pielaide valsts noslēpumam ir vajadzīga, jo uzraudzības procesā nereti nepieciešams saskarties ar klasificētiem dokumentiem.

Ja darba devējs iesniegs nepieciešamos dokumentus, tad Drošības policija veiks pārbaudi, vai padomes loceklis atbilst likumam "Par Valsts noslēpumu" nepieciešamajām prasībām, aģentūrai LETA apstiprināja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Likums "Par Valsts noslēpumu" paredz, ka pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem tiek liegta personai, kura ir saukta pie kriminālatbildības, padomju laikos strādājusi drošības dienestos vai par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumā teikts, ka par komisiju pārvaldošās padomes locekli var būt persona, kura ir kompetenta finanšu vadības jautājumos, kurai ir nevainojama reputācija un kurai ir vismaz piecu gadu darbības pieredze finanšu un kapitāla tirgus jomā.

FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka kandidātu izvirzīts Latvijas Bankas konsultants juridiskajos jautājumos Pēteris Putniņš.

Viņu saskaņā ar likumu ir izvirzījuši finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

2010.gadā Saeima Putniņu neievēlēja toreiz vakantajā Latvijas Bankas padomes locekļa amatā, jo viņa vārds presē tika saistīts ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Savulaik Putniņš strādājis AS "Latvijas kuģniecība" padomē un AS "Ventbunkers" padomē.

Putniņš 2010.gadā noliedza savu saistību ar Ventspils mēru Lembergu, viņa ģimeni vai jebkuru citu politisko partiju.

Saeimā iesniegtajā dokumentā norādīts, ka Putniņš par Latvijas Bankas konsultantu juridiskajos jautājumos strādā kopš 2005.gada. Tajā pašā gadā viņš kā zvērināts advokāts sāka darboties Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!