Foto: F64
Lai arī Latvijas ekonomikas atveseļošanās turpinās un valstij ir izdevies samazināt budžeta strukturālo deficītu, vidējā termiņā stingru fiskālās politikas ievērošanu var apdraudēt pensiju indeksācija un sarūkoši ieņēmumi no valsts uzņēmumiem, kā arī AS "Liepājas metalurgs" izsniegtās garantijas.

Pie šādiem secinājumiem, noslēdzot kārtējo vizīti Latvijā, nonākuši Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) eksperti, kuri prognozē, ka šogad valsts iekšzemes kopprodukta pieaugums varētu sasniegt 4 %.

SVF eksperti brīdina, ka, lai ievērotu fiskālo disciplīnu atbilstoši šogad pieņemtā Fiskālās disciplīnas likuma prasībām, Latvijai var nākties atteikties no nodoma turpināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes (IIN) samazināšanu atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

Tāpat SVF eksperti norādījuši, ka valstij par prioritāti būtu jānosaka joprojām augstā bezdarba līmeņa samazināšana, kam būtu jābalstās uz drīzumā gaidāmajā Pasaules Bankas pētījumā ietvertajām rekomendācijām.

Vienlaikus SVF rekomendē turpināt darbaspēka prasmju un uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, kā arī stiprināt sociālās drošības tīklu. Atzinīgu vērtējumu izpelnījušās iecerētās reformas profesionālās izglītības un tiesu sistēmas uzlabošanas jomā.

SVF eksperti arī brīdina Latvijas atbildīgās iestādes būt modrām attiecībā uz arvien pieaugošo nerezidentu noguldījumu apjomu, taču norāda, ka riskus, kas saistīti ar nerezidentu noguldījumiem palīdzēs ierobežot jaunie uzraudzības pasākumi, piemēram, paaugstinātās likviditātes prasības, kas kopš šī gada februāra tiek piemērotas bankām, kas specializējušās nerezidentu apkalpošanā.

SVF ekspertu vizīte Latvijā norisinājās no 7. līdz 13. maijam. Pērnā gada nogalē Latvija pirms termiņa atmaksāja SVF aizdevumu, savā paziņojumā atgādina Finanšu ministrija.

Jau ziņots, ka kopš šī gada 1. janvāra Latvijā ir sākta IIN samazināšana - patlaban tas samazināts no kādreizējiem 25 % līdz 24 %, bet nākamgad un aiznākamgad nodokļa likmi plānots samazināt par vēl diviem procentpunktiem, lai tā sasniegtu 20 %. Pret to iebilst pašvaldības, kuru ieņēmumu lielāko daļu veido tieši ieņēmumi no IIN.

Jau ziņots, ka Starptautiskais Valūtas fonds šovasar slēgs savu biroju Rīgā, kurš tika atvērts 2009.gadā, lai labāk uzraudzītu fonda starptautisko aizdevumu Latvijai.

Latvija pērnā gada nogalē vienojās ar SVF par pilnīgu starptautiskās aizdevumu programmas ietvaros saņemtā aizņēmuma pirmstermiņa atmaksu.

Atlikusī aizņēmuma pamatsumma bija 503,54 miljoni latu un šī nauda tika ņemta no nesen Latvijas veiksmīgi emitētajām obligācijām.

Starptautiskās aizņēmuma programmas ietvaros Latvija no SVF aizņēmās kopumā 820,2 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!