Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir plāns apturēt visu fiktīvi nodarbināto uzņēmumu darbību un tos likvidēt, trešdien publicētā intervijā ”Latvijas Avīzei” izteikusies par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju ieceltā Ināra Pētersone.

"Jāatzīst, ka liels panākums ēnu ekonomikas ierobežošanā ir VID piešķirtās tiesības uz trīs gadiem apturēt negodīgo uzņēmumu darbību. Kopš pagājušā gada 1. oktobra esam uz laiku apturējuši aptuveni 4000 šādu uzņēmumu darbību," lepojas Pētersone.

Agrāk negodīgie uzņēmumi, cenšoties izvairīties no pienākuma samaksāt nodokļu parādus, parasti izvēlējušies maksātnespēju, bet kopš šī gada sākuma VID ir piešķirtas tiesības uz trim gadiem aizliegt šādu uzņēmumu amatpersonām nodarboties ar uzņēmējdarbību.

" Ceru, ka turpmāk tiks izveidots šo personu "melnais" saraksts, lai nepieļautu, ka pēc kāda laika nodokļu parādnieks dibina jaunu firmu un turpina krāt jaunus parādus, par ko jau vienreiz ticis sodīts," stāsta VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja.

Pētersone arīdzan stāsta, ka VID darbu apgrūtina darbinieku trūkums - trūkstot gan nodokļu inspektoru, gan juristu, gan IT speciālistu : " Diemžēl pašlaik darbā VID lielākoties piesakās augstskolu beidzēji, tātad bez praktiskā darba pieredzes. Pieredzējušus speciālistus bieži aizvilina lielāks atalgojums privātuzņēmumos. Mūsu darbiniekiem vidēji tie ir 500 līdz 600 lati mēnesī "uz papīra". Bet prasības ir ļoti augstas."

" Nav jau gluži tā, ka neviens negribētu strādāt VID. Izsludināto amatu konkursiem jau piesakās daudzi. Bet daļa atkrīt pati no sevis, tiklīdz uzzina, kāds ir atalgojums. Vēl kāda daļa, nostrādājusi pārbaudes laiku, saprot, ka VID maizīte ir ar pabiezu garozu," viņa piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!