Foto: Shutterstock

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) ir sašutusi par Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu palielināt veselības aprūpes nozares finansējumu palielināt, ieviešot akcīzes nodokli pārtikas produktiem ar augstu transtaukskābju saturu, piemēram, margarīnam un sāļajām uzkodām, kā arī paaugstināt nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Federācijas ieskatā, akcīzes nodokļa ieviešana atsevišķām pārtikas precēm un tā paaugstināšana bezalkoholiskajiem dzērieniem sekmēs produktu cenu paaugstināšanos. Turklāt tā var nodarīt nozarei vairāku miljonu latu zaudējumus un veicināt ārvalstu ražotāju konkurētspēju Latvijā.

"Tieši ražošanas veicināšana, ēnu ekonomikas apkarošana un veselības nozares sakārtošana ir pareizie līdzekļi, lai rastu papildu ieņēmumus veselības nozarē nodarbināto algu palielināšanai. Piekopjot pašreizējo politiku, kad kādas nozares problēmas tiek risinātas, vienkārši paaugstinot nodokļus, novedīs pie tā, ka pēc gada atkal veselības ministre Circene vērsīsies valdībā ar ierosinājumu kārtējo reizi paaugstināt nodokļus," tā LPUF vadītāja Ināra Šure.

"ES virzās uz nodokļu samazināšanu pārtikai, bet mēs dodamies pretējā virzienā - lai paaugstinātu. VM amatpersonas, šķiet, nezina, ka tieši pārtikas produktu cenas vistiešākā veidā ietekmē iedzīvotāju labklājības līmeni un vissāpīgāk skar mazāk nodrošināto iedzīvotāju daļu. Jau pašlaik tieši pārtika ir tā joma, kur mājsaimniecības visvairāk tērē savu budžetu," viņa atgādina.

Pārtikas ražotāji jau tagad esot spiesti regulāri pielāgoties energoresursu un izejvielu cenu izmaiņām, taču ierobežotās pirktspējas dēļ nevarot paaugstināt gatavās produkcijas cenas.

Tāpat federācija vērš VM uzmanību uz faktu, ka Latvija ir vienīgā no trim Baltijas valstīm, kur bezalkoholiskie dzērieni jau tagad tiek aplikti ar akcīzes nodokli un šāds nodoklis saldinātajiem "burbuļūdeņiem" tiek piemērots tikai trīs ES valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!