Foto: DELFI

Jau 2014.gada 1.janvāra pirmajās 30 minūtēs visā Latvijas teritorijā eiro banknotes izsniegs 99,8% bankomātu, informēja Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

Latvijas bankas nopietni gatavojas eiro ieviešanai Latvijā no nākamā gada 1.janvāra, lai nodrošinātu maksimāli ērtu, lētu un saprotamu pāreju no latiem uz eiro visiem banku klientiem. Par banku jau paveikto un aktuālajiem darbiem LKA informēja Eiro ieviešanas koordinācijas padomi, ko vada Ministru prezidents.

Bankas atgādina, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas un maksājumu kartes izmantošana. Tomēr lielākais izaicinājums būs tieši skaidrās naudas nomaiņa, tādēļ bankās tiek veikta virkne darbu, lai sagatavotos tieši skaidrās naudas nomaiņai.

Paralēli apjomīgai iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanai par bezskaidrās naudas lietošanu atsevišķas bankas, kas aptver 77% no klientu - privātpersonu skaita, piedāvā saviem klientiem arī latu, tai skaitā monētu, iemaksu savā krājkontā bez apjoma ierobežojuma un bez komisijas maksas.

Pēc datiem uz 2013.gada 30.jūniju, skaidras naudas pakalpojumi ir pieejami 339 klientus apkalpojošās vietās, un bankās tiek izvērtēts filiāļu un bankomātu pārklājums, papildu darbinieku un darba dienu ieviešanas nepieciešamība nākamā gada sākumā, informē LKA.

Bankomātu pakalpojumus nodrošinās septiņas bankas, un tiek plānots, ka janvāra sākumā būs pieejams 1061 bankomāts ar izmaksas funkciju un 197 bankomāti ar iemaksas funkciju. 2013.gada nogalē daļa bankomātu izsniegs latus, bet daļa uz laiku tiks izslēgti, lai nodrošinātu eiro izsniegšanu 1.janvārī. Jau 2014.gada 1.janvāra pirmajās 30 minūtēs visā Latvijas teritorijā eiro banknotes izsniegs 99,8% bankomātu.

Uzņēmējiem aktuālākais sadarbībā ar banku ir eiro skaidrās naudas priekšpiegāde, norāda LKA. Pēc banku apkopotās informācijas, priekšpiegādei pašlaik ir pieteikušies 30-60% no plānotā klientu skaita. Pieteikšanās priekšpiegādei turpināsies līdz novembrim, tāpat bankas aicina uzņēmējus pieteikties skaidras naudas inkasācijai, kā arī atsevišķas bankas plāno izveidot papildu kases banku filiālēs uzņēmumu apkalpošanai. Arī uzņēmējiem bankas un LKA mēģina nodrošināt plašu un pieejamu praktisko informāciju par eiro ieviešanu, gan izdodot informatīvus materiālus, gan sniedzot konsultācijas un piedāvājot bezmaksas seminārus un vebināru.

Bankām eiro ieviešana ir apjomīgs process, tas aptver 2,3 miljonus klientu, tai skaitā 2,1 miljonu fizisko personu un 199 000 juridisko personu. Bankās eiro projektā ir iesaistīti vairāk nekā 1100 darbinieku, un banku sektora kopējās eiro ieviešanas izmaksas ir lēšamas ap 30 miljoniem latu.

Bankās faktiski sagatavošanās darbi eiro ieviešanai sākās jau 2012.gada rudenī, informē LKA. Līdz šim ir veikts informācijas sistēmu izvērtējums, izstrādāti izmaiņu ieviešanas un testu plāni. Tāpat veikti priekšdarbi eiro skaidras naudas priekšpiegādei un latu skaidrās naudas izņemšanai no apgrozības. Paralēli notiek vēl virkne banku iekšējo procesu, kā darbinieku mācības un citi, kā arī apjomīga klientu informēšana - gan bankās individuāli, gan LKA kopējā informācijas kampaņā.

Turpmākās aktualitātes banku darbībā saistībā ar eiro ieviešanu ir informācijas sistēmu testi, maksājumu sistēmu un karšu norēķinu sistēmu pielāgošana un testi, pieteikumu pieņemšana un līgumu slēgšana ar uzņēmumiem par eiro skaidrās naudas priekšpiegādi, darbības plānošana, kā arī turpināsies banku un LKA komunikācijas pasākumi, lai informētu un izglītotu Latvijas sabiedrību par eiro ieviešanas praktiskajiem aspektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!