Foto: DELFI
Par drošību, sagaidot jauno valsts valūtu eiro, svarīgi rūpēties ne tikai naudas maiņas vietās, bet arī katram iedzīvotājam ikdienā, otrdien sacījis Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Tāpat Valsts policija brīdina par iespējamiem eiro ieviešanas drošības riskiem un situācijām, kurās cilvēkiem jābūt īpaši vērīgiem. Gādājot par informāciju, policija pat izveidojusi speciālu karikatūru, kurā apkopots svarīgākais par drošību, gatavojoties eiro ieviešanai.

Tāpat Eiro ieviešanas komunikācijās pārstāvji otrdien atgādināja, kā praktiski notiks pāreja uz eiro – bankās, pasta kantoros un lauku reģionos.


Policija brīdina – krāpnieki sarosīsies

Foto: LETA

Igaunijas un citu valstu pieredze liecina, ka īsi pirms pārejas uz jaunu valūtu sarosās krāpnieki. "Izmantojot situāciju, ka cilvēki vēl tik labi nepazīst jauno naudu, viņi cenšas apkrāpt lētticīgos, piemēram, piedāvājot izdevīgāku maiņas kursu vai, uzdodoties par kādas organizācijas pārstāvi, izvilina informāciju par skaidrās naudas uzglabāšanas vietu un daudzumu. Tāpēc Valsts policija ir sagatavojusi materiālu par situācijām, kurās iedzīvotājiem jāuzmanās, un sniedz ieteikumus rīcībai, lai pārejai uz eiro būtu droša," informē Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs. 

Valsts policija sagatavojusi bukletu ar karikatūrām

Foto: Publicitātes attēli

Lai iedzīvotājus kārtīgi sagatavotu drošai pārejai uz eiro, Valsts policija ir sagatavojusi bukletu, kurā aprakstītas situācijas, kurās iedzīvotājiem jāuzmanās. Buklets fiziski būs pieejams policijā un visās VAS "Latvijas Pasts" nodaļās, taču portāls "Delfi" piedāvā to jau tagad aplūkot elektroniski:


Gatavojoties eiro ieviešanai nodrošina drošu maiņas tīklu

Foto: LETA

Lai Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu ērtu un drošu pāreju uz eiro esot izstrādāts plašs naudas maiņas tīkls, kurš veidots, balstoties uz trīs galvenajiem kritērijiem: ģeogrāfiskais pārklājums, drošība un efektivitāte. Latvijā iedzīvotājiem skaidro naudu būs iespējams samainīt vismaz 627 vietās, bet izmantot ērtāko un drošāko pārejas veidu - iemaksāt naudu kontā - varēs 1078 vietās, informē Eiro komunikācijas koordinatore Elīna Kalniņa. 

Reģionos maiņu nodrošinās 302 pasta nodaļas

Foto: PantherMedia/Scanpix

No 2014. gada skaidrās naudas nomaiņu pēc oficiālā kursa un bez maksas trīs mēnešus nodrošinās 302 no kopumā 618 VAS  "Latvijas Pasta" filiālēm reģionos, kur nav pieejami banku pakalpojumi, pusgadu visas komercbanku filiāles, bet Latvijas Bankā latus pret eiro bez maksas varēs nomainīt mūžīgi. Arī valūtas maiņas punkti pēc 1. janvāra latus uz eiro mainīs tikai pēc oficiāli apstiprinātā kursa.

 "Izveidotais naudas maiņas tīkls ir plašs, un nomaiņas periods ir pietiekami ilgs, lai pāreja uz eiro notiktu ērti, vienkārši un droši.  Iedzīvotājiem nevajag steigties ar naudas maiņu un speciāli janvāra sākumā braukt mainīt naudu, stāvēt rindās. Uzkrājumu nomaiņu var lēni un mierīgi izdarīt pusgada laikā, apvienojot naudas maiņu ar ikdienas gaitām - došanos uz veikalu, pie ārsta vai aptieku," uzsver Finanšu ministrijas Eiro biroja vadītāja Arina Andreičika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!