Foto: LETA
Šogad desmit mēnešos, salīdzinot ar 2012.gada desmit mēnešiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) piedzinis 243,59 miljonus latu nodokļu parādu, kas ir par 27,45% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Kā informē VID, kopš 2008.gada nodokļu parādu kopējam apjomam katru gadu bija tendence pieaugt, bet kopš 2012.gada kopējais parādu apjoms ir stabils. Pērn parāda apjoma pieaugums bija 10%, bet šogad desmit mēnešos kopējais parāda apjoms samazinājies par 2,93%.

Savukārt reāli piedzenamo parādu apjoms samazinājies par 24,50%.

Kā galvenie iemesli nodokļu parādu apjoma samazinājumam tiek minēta ekonomikas augšupeja, piedziņas rezultātā iekasētie nodokļi un nodokļu atbalsta pasākums.

Efektīvāku nodokļu parāda piedziņu dienestā ietekmējuši arī tādi faktori kā nodokļu parādu piedziņas procesa pilnveidošana un VID iniciētās izmaiņas nodokļu normatīvajos aktos.

Tuvākajā laikā plānots ieviest nodokļu maksātāju - Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotāju - automātisko brīdināšanu par nodokļu parādiem. Brīdinājums par nodokļu parādiem parādīsies ik reizi pēc pieslēgšanās elektroniskās deklarēšanas sistēmai līdz brīdim, kad parāds pilnībā tiks dzēsts.

Kopējais VID administrēto nodokļu parāds 2013.gada 1.novembrī ir 993,66 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!