Foto: DELFI
Līdz eiro ieviešanai Latvijā atlikušas vien divas dienas. Iedzīvotāju atbalsts pašai eiro valūtai ir salīdzinoši augsts – Eiropas vienoto valūtu atbalsta 53% valstī dzīvojošo, liecina Eiropas Komisijas (EK) pētījumu centra Eirobarometra dati. Tomēr krietni bēdīgāka aina paveras, kad lūkojamies, kā cilvēki vērtē tieši eiro ieviešanu Latvijā – šo soli, neilgi pirms vēsturiskā notikuma, pilnībā atbalsta vien 8% iedzīvotāju, liecina Latvijas pētījumu aģentūras SKDS dati.

Zemāks vai augstāks atbalsts jaunajai Latvijas naudai gan nemainīs faktu, ka jau 1.janvārī veikalos varēsim norēķināties tieši ar eiro. "Delfi" apkopo svarīgāko un jaunāko informāciju, kas būtu jāņem vērā, atvadoties no lata un sakot - "Sveiks, eiro!".

Latus pret eiro varēs mainīt Latvijas Bankā mūžīgi


Foto: LETA

Latus pret eiro bez maksas un pēc oficiālā pārejas kursa (1 eiro = 0,702804 lati) varēs mainīt: līdz 2014. gada 31. martam 302 reģionālajās pasta nodaļās; līdz 2014. gada 30. jūnijam - komercbankās; mūžīgi - Latvijas Bankā; lata banknotes un monētas pret eiro mainīs neierobežotā daudzumā, un šis pakalpojums ir bezmaksas.

Maksājumu kartes – labākais veids, kā sagaidīt eiro


Foto: LETA

Norēķinos ar banku maksājumu kartēm īpaši pārtraukumi nav plānoti. Tomēr maksājumu karšu darbībā var būt vērojami īslaicīgi traucējumi, kad eiro režīmā pārslēdzas banku vai uzņēmēju IT sistēmas. Traucējumu gadījumā nepieciešams uzgaidīt un mēģināt maksāt ar karti vēlreiz. Ja kādi izdevumi paredzami tieši gadumijā, tomēr ieteicams nodrošināties ar darījumam nepieciešamo skaidras naudas daudzumu. Gadumijas naktī nedarbosies maksājumi internetā ar dažu banku kartēm.

Latvijas latus pret eiro mainīs arī visās citās eiro zonas valstīs


Foto: LETA

Latvijas latus pret eiro mainīs arī visās citās eiro zonas valstīs - to nacionālās centrālās bankas bez maksas šo pakalpojumu sniegs no 2014. gada 1. janvāra līdz 28. februārim; noteikts, ka katra persona katrā darījumā jebkurā dienā var apmainīt līdz 1000 eiro.

Svarīgākie datumi, kas jāatceras


Foto: Valsts kanceleja

Finanšu ministrija uzsver vairākus būtiskus datumus, kas tuvojoties eiro, noteikti jāiegaumē. Līdz gadu mijai visi norēķini būs latos, pirmās divas janvāra nedēļas - līdz 14.janvārim - būs iespējams maksāt gan eiro, gan latos, atlikumu saņemot eiro, savukārt pēc tam norēķini notiks tikai eiro.

Latus uz eiro bez maksas varēs apmainīt no 2014. gada 1. Janvāra 3 mēnešus (līdz 31. martam) 302 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās (apdzīvotās vietās, kur nav banku nodaļu) un  6 mēnešus (līdz 30. jūnijam) visās bankās, savukārt Latvijas Bankā - bez termiņa ierobežojuma.

Banku filiālēs brīvdienās un svētkos īpaši darba laiki


Foto: Publicitātes foto

2013.gada nogalē ir daudz brīvdienu un svētku dienu, tādēļ savas bankas filiāļu darba laiks jānoskaidro iepriekš. Dažu banku filiāles strādās arī brīvdienās un svētku dienās, tai skaitā, 30., 31.decembrī un 1.janvārī. Gadumijas dienās banku filiālēm būs saīsināts darba laiks. 2014.gada pirmajā darba dienā - 2.janvārī - banku filiāles strādās parastā režīmā. Svarīgi atcerēties, ka no 1.janvāra latus un santīmus uz eiro pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas mainīs jebkuras bankas filiālē, kura piedāvā klientiem skaidras naudas pakalpojumus.

Kā neredzīgie un cilvēki ar vāju redzi varēs atšķirt dažādas eiro banknotes?


Foto: Publicitātes foto

Primārais veids, kā neredzīgie varēs atšķirt banknotes, ir pēc taustes, jo visu banknošu izmēri atšķiras. Vājredzīgajiem  būs viegli atšķirt banknotes, jo katrai banknotei ir viena noteicošā spilgta krāsa, piemēram, 20 eiro banknotes ir  zilas, bet 10 eiro - sarkanas. Tāpat katras banknotes nominālvērtības uzraksts ir iespiests lieliem, trekniem cipariem.

Atgādinājums – pārejot uz eiro, līgumi nebūs jāpārslēdz


Foto: Publicitātes foto

Algas, pensijas, pabalsti un stipendijas, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, tiks izmaksāti eiro. Pārejot uz eiro, līgumi nav jāpārslēdz, atgādina Finanšu ministrija. 

Iepazīsties ar eiro izskatu un drošības pazīmēm


Foto: PantherMedia/Scanpix

Iepazīsties ar naudas izskatu un drošības pazīmēm. Uz Latvijas eiro monētām reversā būs redzami mūsu valsts simboli - tautumeita un Latvijas ģerboņi, bet eiro monētu averss (puse, kur redzami skaitļi) un banknotes visās eirozonas valstīs ir vienādas.

Tāpat jāatceras, ka Latvijas eiro varēs maksāt visās valstīs, kur tiek lietots eiro, bet ar citu valstu eiro varēs norēķināties Latvijā, atgādina Finanšu ministrija.

Pirmos eiro valstī no bankomāta izņems Dombrovskis


Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) gadu mijā, 1.janvārī īsi pēc pusnakts, kopā ar Igaunijas valdības vadītāju Andrusu Ansipu izņems pirmo eiro banknoti.

Pirmās eiro banknotes izņemšana notiks pie bankas "Citadele" Rīgā, Republikas laukumā 2a. Svinīgajā pasākumā piedalīsies arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Dombrovskis piedalījās arī svinīgajā pirmās eiro banknotes izņemšanā, kad Igaunija pievienojās eirozonai 2011.gada 1.janvārī.

Jaungada naktī uz pāris stundām slēgs 'Statoil' stacijas


Foto: LETA

Naktī no 31. decembra uz 1. janvāri no plkst. 23 līdz aptuveni plkst. 3 būs slēgtas "Statoil Fuel & Retail Latvia" degvielas uzpildes stacijas visā Latvijā, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Klienti tiek aicināti janvāra pirmajai dienai nepieciešamo degvielas daudzumu un citas preces iegādāties jau pirms gadu mijas.

Izmaiņas darbalaikā nepieciešamas, jo uzņēmumā šajā laikā notiks pāreja uz eiro, kas vienlaikus tiek apvienota ar grāmatvedības un finanšu IT sistēmu uzlabošanas darbiem.

Latvijas Banka tirgos arī eiro monētu suvenīrkomplektus


Foto: LETA

Latvijai 1.janvārī pārejot uz eiro, papildus apgrozības banknotēm un monētām ir jau  sagatavoti arī divu veidu Latvijas Republikas apgrozības eiro monētu suvenīrkomplekti, kuri paredzēti dāvanām, kolekcijām, kā arī izmantošanai valsts reprezentācijas vajadzībām, liecina informācija Latvijas Bankā.

Ilustrētos kartona vāciņos iesaiņotas visu nominālu "Brilliant Uncirculated" kaluma monētas maksās 14 eiro (pērkot 10 vai vairāk komplektu - 11 eiro).

Greznāks komplekts ar kapsulās ievietotām augstākā jeb "proof" kaluma Latvijas eiro monētām būs iesaiņots koka dāvanu kārbā. Tā cena plānota - 35 eiro (pērkot 10 vai vairāk komplektu - 30 eiro).

Eiro suvenīrkomplekti būs pārdošanā no 2014. gada 2. janvāra.

Gadu mijā bezmaksas informatīvais tālrunis par eiro strādās visu diennakti


Foto: LETA

Gadu mijā - 31.decembrī un 1.janvārī - bezmaksas informatīvais tālrunis par eiro 8000 3000 strādās visu diennakti, informē "eiro.lv".

Arī 27., 28., 30.decembrī informatīvais tālrunis strādās ilgāk - no plkst.8 līdz 22.

Patlaban informatīvais tālrunis sniedz atbildes uz iedzīvotāju zvaniem un jautājumiem katru darba dienu no plkst.8 līdz 20, pārējā laikā nodrošinot iedzīvotāju informēšanu latviešu un krievu valodā par darba laiku un iespēju ierakstīt jautājumu, lai operators vēlāk varētu atzvanīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!