Valstij piederošais Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari", kas bija pievienojies kampaņai "Godīgs eiro ieviesējs", gatavojoties eiro ieviešanai bez pienācīga pamatojuma palielinājis gandrīz visu maksas pakalpojumu cenas.

To, veicot revīziju "Vaivaros", ir secinājusi Valsts kontrole (VK), kas nupat publiskotajā revīzijas ziņojumā norāda, ka centra sniegto maksas pakalpojumu cenu pamatotība nav izsekojama, jo "Vaivaros" nav izstrādāta un apstiprināta maksas pakalpojumu izcenojuma noteikšanas metodika.

Turklāt, kā atklājusi VK, maksas pakalpojumu cenas "Vaivaros" palielinātas tikai vienu mēnesi pirms cenu paralēlās atspoguļošanas perioda sākuma, kas, VK ieskatā, rada risku, ka eiro ieviešanas procesā centrs nav īstenojis godīga eiro ieviesēja principus, cenu palielināšanu saistot ar latu pielīdzināšanu eiro.

Viskrasāk - par 41% - "Vaivari" eiro ieviešanas gaidās palielinājuši papildu samaksu par pacienta uzturēšanos vienvietīgā istabā. Tā pieaugusi no 10 latiem līdz 14,06 latiem jeb 20 eiro. Tikmēr maksa par vietu divvietīgā istabā pacientiem palielināta par 11%, tas ir, no 9,50 latiem līdz 10,54 latiem jeb 15 eiro.  

Savukārt maksu par uzlaboto ēdināšanu "Vaivari" paaugstinājuši no 1,80 latiem līdz  2,11 latiem jeb 3 eiro jeb par 17%.

Dažiem pakalpojumiem cenas ir arī samazinātas, piemēram, maksa par ultravioleto

apstarošanu samazināta no 1,60 latiem uz 1,41 latiem jeb precīzi 2 eiro. Tādējādi maksa par šo pakalpojumu samazināta par 12%.

Atbildot uz VK informācijas pieprasījumu, "Vaivari"  norādījuši, ka cenu palielinājums no saistīts ar centra komerciālo stratēģiju un cenas ir mainītas atbilstoši uzņēmējdarbības principiem brīvā tirgus apstākļos. Tāpat jauno cenu noteikšanā esot ņemti vērā centra papildizdevumi, kas saistīti ar uzskaites sistēmas savlaicīgu sagatavošanu un integrēšanai pārejai uz eiro valūtas norēķiniem.

Tomēr "Vaivari" VK nav iesnieguši nedz attaisnojuma dokumentus, kas apliecinātu papildu izdevumus saistībā ar uzskaites sistēmas sagatavošanu pārejai uz eiro, nedz arī rehabilitācijas centra valdes apstiprinātu cenu aprēķina metodiku. 

Tikmēr "Vaivaru" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle noliedz, ka piedāvāto komercpakalpojumu cenu izmaiņas septembra sākumā būtu saistītas ar eiro ieviešanu.

""Vaivari" regulāri veic rehabilitācijas centrā sniegto maksas pakalpojumu cenu pārskatīšanu un piemēro tās atbilstoši pakalpojumu pieprasījumam un tirgus situācijai," uzsver Nulle, norādot, ka cenu izmaiņas saistītas ar pieaugošo pieprasījumu pēc maksas pakalpojumiem.

Nulle arī īpaši uzsver, ka "Vaivari" nav mainījuši valsts apmaksāto pakalpojumu cenas, proti, tās paaugstinātas tikai par maksu pieejamajiem pakalpojumiem, kas uzskatāmi par papildu servisu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!