Foto: LETA
"Latvijas Pastam", kas nodrošināja latu apmaiņu pret eiro 302 vietās, kur iedzīvotājiem nav pieejami banku pakalpojumi, ir izdevies ietaupīt 1,466 miljonus eiro no līdzekļiem, kas uzņēmumam tika piešķirti, lai nodrošinātu valūtas apmaiņu.

Par to pirmdien, 26. maijā žurnālistus informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums liecina, ka kopumā "Latvijas Pastam" eiro ieviešanas procesa nodrošināšanai tika atvēlēti vairāk nekā 3,6 miljoni eiro no valsts budžeta. Šie līdzekļi tika piešķirti, pamatojoties uz  "Latvijas Pasta" iesniegto eiro ieviešanas pasākumu nodrošināšanas izmaksu tāmi. 

Reālajā dzīvē izdevumi izrādījušies krietni mazāki. Piemēram, naudas uzglabāšanas un drošības aprīkojums izmaksājis par 284,3 tūkstošiem eiro lētāk, nekā sākotnēji plānots. Lētāk izmaksājušas arī darbinieku apmācības, komunikācijas kampaņa un citi pasākumi, tomēr visievērojamāko ietaupījumu nodrošinājis tas, ka šā gada februārī un martā latu mainītāju aktivitāte bijusi mazāka, nekā plānots.

Proti, šā gada janvārī iedzīvotāji "Latvijas Pastā" pret eiro samainījuši 19,4 miljonus latu, bet februārī un martā  - vairs tikai attiecīgi 2,6 miljonus latu un 3 miljonus latu.

Reaģējot uz naudas mainītāju aktivitātes apsīkumu, pieņemts lēmums februārī un martā vairs nenodrošināt 302 "Latvijas Pasta" nodaļu fizisko apsardzi. Tādējādi izdevies ietaupīt vairāk nekā 845 tūkstošus eiro, jo sākotnēji bija plānots, ka bruņota fiziskā apsardze pasta nodaļās jānodrošina visu trīs valūtas maiņai atvēlēto mēnešu garumā.

Vēl 413 220 eiro izdevies ietaupīt uz transporta un klientu apkalpošanai sākotnēji plānoto izdevumu samazināšanas rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!