Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Centrālā banka (ECB) šodien publicējusi 130 lielāko eirozonas banku finansiālā stāvokļa padziļinātas pārbaudes – visaptverošā novērtējuma – rezultātus, konstatējot kapitāla iztrūkumu 25 miljardu eiro apmērā 25 eirozonas bankās, portālu "Delfi" informē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Marija Makareviča.

"Izkritušajām" bankām tagad ir doti deviņi mēneši, lai sakārtotu un nostiprinātu savas finanses, citādāk tām draud aizslēgšana, vēsta BBC.

Stresa testā izkritušas deviņas Itālijas bankas, trīs Grieķijas bankas, trīs Kipras bankas, divas Beļģijas bankas, divas Slovēnijas bankas un pa vienai Portugāles, Īrijas, Austrijas,Vācijas, Spānijas un Francijas bankai.

Stresa testa laikā tiek pārbaudīta banku bilanču elastība stresa scenāriju apstākļos. Testa pamatā bija banku finansiālā stāvokļa novērtēšana 2013. gada nogalē.

Viskritiskākā situācija ir Itālijas banka "Monte dei Pacchi", kam konstatēts kapitāla iztrūkums 2,1 miljardu eiro apmērā.

ECB norāda, ka 25 bankas nav izturējušas testu, bet 12 no tām jau veikušas korektīvus pasākumus.

No Latvijā strādājošām bankām novērtējumā tika iekļautas trīs pēc aktīviem lielākās bankas - "Swedbank", "SEB banka" un "ABLV Bank", portālu "Delfi" informē FKTK.

Komentējot visaptverošā novērtējuma rezultātus, FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis uzsver: "Uzskatu, ka varam būt gandarīti par Latvijas banku rezultātiem šajā apjomīgajā banku finanšu "veselības" pārbaudē. Visas trīs visaptverošā novērtējumā iekļautās Latvijas bankas ir labi sevi parādījušas un izturējušas šo pārbaudi."

"Kopumā bankas Latvijā ir labi kapitalizētas, ko apliecina arī šī uz pašreizējo finanšu stāvokli vērstā banku aktīvu kvalitātes pārbaude. Tāpat tirgus dalībniekiem ir pietiekams kapitāls iespējami nelabvēlīga tirgus attīstības scenārija gadījumā, ko pierāda stresa testa rezultāti. [..] Tagad, zinot reālo situāciju eirozonas banku sektorā, ECB sadarbībā ar nacionālajiem uzraugiem turpinās ceļu uz drošāku un stabilāku tā attīstību," uzsver Zakulis.

Visaptverošais novērtējums ir 130 lielāko eirozonas banku, ieskaitot Lietuvu, finansiālā stāvokļa padziļināta pārbaude, pirms ECB 4. novembrī Vienotā uzraudzības mehānisma ietvaros pārņems šo banku uzraudzības pienākumus.

Tas veicina banku bilanču lielāku caurskatāmību, nodrošinot labāku pieejamību informācijai par banku stāvokli, tādējādi veicinot uzticību finanšu sektoram. Šajā pārbaudē ir iesaistīti arī katras valsts vietējie uzraugi un Eiropas Banku iestāde.

Visaptverošajā novērtējumā ir divas būtiskas daļas: pirmkārt, aktīvu kvalitātes pārbaude, lai uzlabotu banku riska darījumu caurskatāmību, veicot banku aktīvu kvalitātes pārbaudi, tai skaitā aktīvu un nodrošinājuma novērtējuma atbilstību un saistītos noteikumus; otrkārt, stresa tests, lai pārbaudītu banku finanšu stāvokļa elastību stresa scenāriju apstākļos.

Papildu informācija par visaptverošā novērtējuma rezultātiem ECB mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!