Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušais gads Latvijas nebanku kreditētāju tirgū iezīmējās ar izsniegto kredītu kritumu, sacīja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

"Nebanku kreditēšanas nozarē 2014.gads iezīmējās ar nopietnu izsniegto kredītu apmēra kritumu. Ja skatāmies pirmā pusgada datus, tad no jauna izsniegto kredītu apmērs nebanku kreditēšanas nozarē kopumā bija 185,28 miljoni eiro, kas ir par 11,5% mazāk nekā atbilstošā periodā pirms gada. Iespējams prognozēt, ka otrā pusgada dati būs līdzīgi un nav pamata domāt par būtisku apmēru kāpumu," teica Fromane.

Viņa atzīmēja, ka lielāko kritumu piedzīvoja distances kredīti – izsniegto kredītu apmērs minētajā laika posmā samazinājās par 30% - līdz 68,19 miljoniem eiro, savukārt noslēgto darījumu skaits samazinājās par 22%. "Apmēra kritums bija prognozējams, jo spēkā stājās virkne prasību, kas nosaka stingrāku valsts regulējumu. Būtiskākā prasība – no 2014.gada 1.janvāra stājās spēkā jauna kārtība klientu maksātspējas vērtēšanai. Ieviešot šīs prasības un nozares pašregulācijas pasākumus, gada deviņu mēnešu dati parāda, ka gandrīz uz pusi ir uzlabojušies kredītu atmaksas rādītāji," minēta Fromane.

Tāpat viņa norādīja, ka kreditēšanas kritumu pirmajā pusgadā piedzīvoja arī tie nebanku kredītdevēji, kas izsniedz kredītus pret kustamas lietas ķīlu jeb lombardi – izsniegto kredītu apmērs samazinājās par 12% - līdz 19,18 miljoniem eiro. "Šajā tirgus segmentā nozare sagaida aktīvāku valsts cīņu ar nelicencētajiem kredītdevējiem, tādējādi mazinot pelēko sektoru, kā arī stiprinot patērētāju interešu aizsardzību," pauda Fromane.

Viņa piebilda, ka par trešdaļu samazinājās arī nebanku hipotekāro kredītu apmērs un veidoja 3,53 miljonus eiro.

Vienlaikus pieaugums pērn pirmajā pusgadā bija vērojams tiem nebanku kredītdevējiem, kas izsniedz līzingus un citus ar transportlīdzekli vai citu objektu nodrošinātos kredītus – par 6,1%, sasniedzot 51,68 miljonus eiro. Apmēri palielinājās arī nebanku patēriņa kreditēšanā par 16,5% un bija 42,71 miljons eiro.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 70% no kopējās nozares tirgus daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!