Foto: F64
Banku analītiķi marta inflāciju Latvijā prognozē plašā amplitūdā, sagaidot, ka patēriņa cenas mēneša laikā būs pieaugušas no 0,1% līdz pat 0,8%, atzina aptaujātie analītiķi.

"Swedbank" ekonomists Andrejs Semjonovs norādīja, ka 2015.gada martā salīdzinājumā ar februārī patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,8% un tādējādi salīdzinājumā ar pagājušā gada martu cenas būs kāpušas par 0,4%.

"Mēneša laikā cenas galvenokārt būs sadārdzinājušās sezonāla apģērbu un apavu cenu pieauguma dēļ, pārdošanā nonākot jaunām pavasara kolekcijām. Otro mēnesi pēc kārtas būs nedaudz augušas degvielas cenas, turklāt kāpums, visticamāk, būs bijis mazliet spējāks nekā iepriekšējā mēnesī. Cenas lētākas būs kļuvušas siltumenerģijai, ko turpina ietekmēt iepriekšējs naftas cenu kritums," skaidroja Semjonovs.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis teica, ka inflācija martā varētu būt bijusi 0,1-0,2% apmērā un tādējādi gada laikā varētu būt bijusi deflācija 0,2-0,3% apmērā.

"Martā cenu līmenis varētu būt pieaudzis minimāli," sacīja Gašpuitis, norādot, ka galvenokārt patēriņa cenas varētu būt augušas apģērbu un apavu cenu kāpuma dēļ, jo veikalos nonāk jaunās kolekcijas. Tāpat martā nedaudz atguvās degvielas cenas, taču turpināja sarukt siltumenerģijas cenas, kā arī kritums varētu būt bijis pārtikas cenām.

Jau vēstīts, ka Latvijā šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šā gada februārī salīdzinājumā ar 2014.gada februāri - bija deflācija 0,1% apmērā. Savukārt gada vidējā inflācija ‒ pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ‒ februārī bija 0,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!