Foto: Shutterstock

Attīstības finanšu institūcijas trīs koncerna uzņēmumi trešdien apvienojās vienotā institūcijā ar nosaukumu AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum"), pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Līdz ar valsts AS "Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum" (līdz 2014.gadam - "Latvijas Hipotēku un zemes banka"), SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" (LGA) un valsts AS "Lauku attīstības fonds" (LAF) apvienošanu vienā institūcijā būs noslēgusies vienotās attīstības finanšu institūcijas izveide.

Institūcijas akciju turētāji būs Finanšu, Ekonomikas un Zemkopības ministrijas.

Pēc FM teiktā, apvienošanās brīdī kopējais institūcijas atbalsta instrumentu portfelis būs ap 390 miljoniem eiro, kas ietver aptuveni 6000 aizdevumus, 1000 garantijas, kā arī ap 150 ieguldījumus kapitālā.

"Altum" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte skaidroja, ka līdz šim trīs atsevišķo institūciju sniegto valsts atbalstu finanšu instrumentu veidā (garantijas, aizdevumi, riska kapitāls u.c.) turpmāk nodrošinās vienotā finanšu institūcija.

Vienotā institūcija pārņem visas "Altum", LGA un LAF tiesības un saistības, tā turpinās īstenot visas līdzšinējās valsts atbalsta programmas. Sadarbība ar klientiem notiks līdzšinējā kārtībā, izmantojot arī esošo "Altum" klientu apkalpošanas reģionālo tīklu, kurā varēs saņemt informāciju par visiem pakalpojumiem un valsts atbalsta programmām, kuras līdz šim apkalpoja iesaistītās institūcijas.

Institūciju apvienošana veicinās valsts atbalsta pieejamību uzņēmējdarbībai, kā arī mazinās atbalsta līdzekļu sadrumstalotību, piebilst FM.

Plānots, ka jaunā institūcija atbalstu sniegs gan tiešā veidā, gan netieši caur finanšu starpniekiem. Jau pašlaik veiksmīgi tiek īstenota sadarbība ar komercbankām garantiju un mājokļu galvojumu programmu ietvaros, īstenoti riska kapitāla ieguldījumi un citi netiešā atbalsta veidi, min Eglīte.

Šogad plānots uzsākt īstenot vairākas jaunas valsts atbalsta programmas, piemēram, daudzdzīvokļu māju siltināšanas, krīzes aizdevumu un garantiju, vidēja un ilgtermiņa eksporta garantiju un ieguldījumu riska kapitālā programmu, darbību uzsāks arī Zemes fonds.

"Altum" darbības jomas nākotnē būs uzņēmējdarbības attīstība, energoefektivitāte, lauksaimniecība un atbalsts noteiktām personu grupām (piemēram, mājokļu galvojumi ģimenēm ar bērniem, krīzes programma utml.).

Tāpat "Altum" šogad rīko starptautisku biznesa un finanšu konferenci, kas būs veltīta inovatīvai uzņēmējdarbībai un Eiropas Savienības finanšu instrumentu pieejamībai un būs nozīmīgs Latvijas prezidentūras notikums, augstākajā līmenī lemjot par Eiropas investīciju politiku.

Jau vēstīts, ka "Altum" 2014.gadu noslēdza ar 1,75 miljonu eiro peļņu. Institūcijas aktīvu apjoms bija 252,7 miljoni eiro, bet bruto kredītportfeļa apjoms bija 200,4 miljoni eiro. "Altum" kapitāls un rezerves 2014.gada 31.decembrī bija 78,9 miljoni eiro.

Kopš 2009.gada "Altum" atbalstījusi vairāk nekā 6300 uzņēmēju projektus, piešķirot 479 miljonus eiro. Lielākais piešķirto aizdevumu skaits ir lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē - 41% no kopējā aizdevumu skaita. Otra lielākā nozare ir apstrādes rūpniecība (20% no kopējā aizdevumu skaita), kurai seko tirdzniecība (14%). 

"Altum" finansējums paredzēts uzņēmējdarbības jomām, kurās finanšu tirgus nesniedz finansējumu pietiekamā apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!