Foto: Shutterstock
Savstarpējo aizdevumu platformas "Mintos" vadība ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu un sākusi darbu, lai pārceltu platformas darbību uz Lielbritāniju un iegūtu Lielbritānijas finanšu tirgu uzraugošās iestādes "Financial Conduct Authority" atļauju.

"Mintos" vadītājs Mārtiņš Šulte skaidro, ka Lielbritānijas valdība pašlaik mērķtiecīgi atbalsta "FinTech" uzņēmumus, veidojot Londonu par inovatīvo finanšu pakalpojumu centru pasaulē.

"Ja raugāmies no savstarpējo aizdevumu platformu skata punkta, tad jāņem vērā trīs galvenie aspekti, ko redzam kā ieguvumus gan industrijai, gan "Mintos". Pirmkārt, ir sakārtots tiesiskais ietvars un noteikta skaidra pārraudzības kārtība, otrkārt, Lielbritānijas valdība pati izmanto savstarpējo aizdevumu platformas, lai finansētu mazo un vidējo biznesu. Treškārt, no nākamā gada aprīļa Lielbritānijā tiks ieviests nodokļu atvieglojumus cilvēkiem, kuri investē savstarpējo aizdevumu platformās," informē "Mintos" vadītājs, uzsverot, ka tie ir pietiekami skaidri signāli tam, ka Lielbritānijas valdība atbalsta savstarpējo aizdevumu industrijas attīstību.

"Mintos" vadība skaidro, ka Lielbritānijas "Financial Conduct Authority" atļaujas iegūšana ir sarežģīts uzdevums, tomēr vienlaikus "Mintos" pārstāvji ir pārliecināti, ka uzņēmuma procesi ir sakārtoti pietiekami augstā līmenī, lai iegūtu šo atļauju. Izsniedzot atļauju, "Financial Conduct Authority" vērtē gan uzņēmuma biznesa procesu sakārtotību, tai skaitā kapitāla pietiekamību, pasākumus investoru naudas aizsardzībai, strīdu izskatīšanas kārtību un citus jautājumus, gan platformas caurskatāmību un pasākumus klientu aizsardzībai.

"Lai gan uzraugošās institūcijas Latvijā pauda apņemšanos uzsākt darbu pie tiesiskā regulējuma sakārtošanas, pusgada laikā faktiski nekas nav pavirzījies uz priekšu. "FinTech" pakalpojumi visā pasaulē attīstās ļoti strauji, jo īpaši savstarpējo aizdevumu platformas - katrus deviņus mēnešus to darbības apjoms dubultojas. Ja mēs vēlamies būt konkurētspējīgi Eiropas līmenī, tad nevaram gaidīt gadiem, līdz Latvijā tiks izveidota atbilstoša normatīvā bāze," atzīst "Mintos" vadītājs Mārtiņš Šulte, vienlaikus uzsverot, ka uzņēmuma vadība joprojām ir gatava iesaistīties regulējuma izstrādē.

Lielbritānijas "Financial Conduct Authority" savstarpējo aizdevumu platformu pārraudzību sāka 2014.gada aprīlī.

"Mintos" ir savstarpējo aizdevumu platforma, kas saved kopā investorus un aizņēmējus, nebanku kredītdevējiem piedāvājot izmantot savstarpējo aizdevumu modeli papildu finansējuma piesaistei. Pašlaik "Mintos" platforma ir noslēgusi stratēģiskas partnerības ar auto nebanku kredītdevēju "Mogo" un mazā un vidējā biznesa finansētāju "Capitalia".

"Mintos" darbību sāka 2015.gada janvārī. "Mintos" platformā investori var veikt ieguldījumus gan privātpersonām izsniegtos kredītos, kas nodrošināti ar hipotekāro vai auto ķīlu, gan uzņēmumiem izsniegtos kredītos. Pašlaik platformā ir reģistrējušies vairāk nekā 2200 investori no 30 pasaules valstīm. Platformā pieejamos kredītos septiņu mēnešu laikā investori ir ieguldījuši četrus miljonus eiro.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!