Foto: DELFI

Likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" administrators "KPMG Baltics" turpina norēķināties ar bankas lielāko kreditoru - Noguldījumu garantiju fondu (NGF), pārskaitot tam vēl piecus miljonus eiro, informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Kopumā NGF jau ir pārskaitīti aptuveni 238 miljoni eiro. Iepriekšējos pārskaitījumus piecu miljonu eiro apmērā banka veica pagājušā gada septembrī un decembrī.

Fīrmanis atgādināja, ka sākotnējās bankas saistības pret NGF bija aptuveni 470 miljoni eiro, kas aptuveni četru gadu laikā ir pakāpeniski sarukušas līdz 233,3 miljoniem eiro.

"Kopumā no bankas maksātnespējas iestāšanās brīža atgūti līdzekļi aptuveni 250 miljonu eiro apmērā," norāda administrators, piebilstot, ka bankrota procedūras gaitā ir izdevies jau pilnībā apmaksāt Valsts kases savulaik izsniegto aizdevumu NGF garantēto atlīdzību izmaksām Krājbankas noguldītājiem.

Saskaņā ar likumu NGF bankrota gadījumā ir pirmais prasītājs, kas saņem līdzekļus no bankas aktīvu pārdošanas. Tālāk tiek apmierinātas bankas darbinieku prasības, segti nodokļu maksājumi, neizpildītie maksājumi valsts un pašvaldību budžetos, valsts prasījumi par garantētajiem kredītiem, kā arī pārējie likumīgie kreditori (tostarp noguldītāji, kuriem ir bijis vairāk nekā 100 tūkstoši eiro), procentu maksājumi kreditoriem, kreditoru prasījumi, kas pieteikušies pēc termiņa, subordinētie aizdevumi un akcionāru prasības.

Šāds bankrota procedūras regulējums un minētā kreditoru rinda ir noteikta, lai NGF kā valsts garantiju mehānisms nodrošinātu finansiālo stabilitāti un aizsargātu mazo noguldītāju intereses, garantējot tiem izmaksas līdz 100 tūkstošiem eiro.

Līdz ar šādu mehānismu 99,8% Krājbankas noguldītāju atguva savus līdzekļus.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2012.gada maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt tās administrators - revīzijas kompānija "KPMG Baltics" -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!